Recept: Pasta puttanesca

by | Nov 2, 2023 | Dinner, Food, New, Recipes, Veggie & vegan

pasta puttanesca

Pasta puttanesca, ofwel “hoerenpasta”, is mijn ultieme go-to pastagerecht. Deze no-nonsense smaakbom is namelijk niet alleen een feest voor de smaakpapillen, het staat ook nog eens binnen een handomdraai op tafel. En dat wil je na een lange (werk)dag!

Bereidingstijd: 25 min.

Pasta puttanesca: Een ondeugende klassieker

Terwijl Kim afgelopen week in Rome genoot van een welverdiende vakantie, en alle lekkernijen die Italië te bieden heeft – even voor de duidelijkheid, het gaat nog steeds over eten – moest ik het doen met de Nederlandse herfst. Toch net even anders.

Gelukkig kon ik via de foto’s een beetje meegenieten van de Italiaanse sferen en dat inspireerde mij tot het maken van deze simpele, maar altijd satisfying pasta puttanesca. Makkelijk, pittig en intens – zou het iets te maken hebben met de naam? – van smaak. Perfect voor wanneer het weer eens “hoerenweer” is in Nederland.

De ingrediënten

v 3 el olijfolie
v 2 teentjes knoflook (in dunne plakjes)
v 1/4 tl chilivlokken
v 3 – 4 ansjovisfilets
v 100 g olijven (kalamata)
v 2 el kappertjes
v 400 g tomatenblokjes
v 150 g spaghetti
v zout 

 

Ik serveer deze pasta puttanesca met spaghetti, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere pastasoort.

Ik serveer deze pasta puttanesca met spaghetti, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere pastasoort.

pasta-puttanesca-roux

De bereidingswijze

Doe de olijfolie, knoflook en chilivlokken in een ruime hapjespan. Zet het vuur op een beschaafd laag pitje en laat alles vijf minuten langzaam opwarmen. Voel je vrij om tussendoor je beste Italiaanse accent uit de kast te halen voor wat extra flair.

Nu is het tijd om de ansjovisfilets toe te voegen. Draai het vuur iets hoger en kijk hoe ze langzaam wegsmelten in de pan. Het lijkt bijna op een optreden van Hans Klok, maar dan met de ansjovis als ster van de show. Voeg vervolgens de olijven en kappertjes toe, en bak deze vijf minuten mee op middelhoog vuur.

Tot slot: de tomatenblokjes! Schenk ze in de pan en breng op hoog vuur de boel aan de kook. Draai dan het vuur helemaal omlaag en laat de puttanescasaus 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Het lijkt een eeuwigheid, maar je hebt die tijd nodig om de saus te laten transformeren van bella naar bellissima- denk hier even een dramatisch Italiaans handgebaar bij! 

Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op het pak net beetgaar in gezouten water. Giet de pasta af, en zorg ervoor dat je een beetje kookwater opvangt. Ik hoop dat ik inmiddels niet meer hoef uit te leggen waarom.

Voeg de pasta bij de saus (niet andersom!). Roer alles lekker door elkaar en voeg, als je denkt dat het nodig is, een scheutje van dat magische kookwater toe.

Bestrooi tot slot met een flinke hoeveelheid geraspte Parmezaanse kaas. Hoeft niet, maar is wel écht lekker.

Serveer met een glimlach en, als ik je nog een tip mag geven, met een goed glas Primitivo ernaast. Buon appetito!

More of the same stuff