Recept: Italiaanse bombolini met balsamico-karamelvulling

by | Nov 29, 2022 | Food, Recipes, Sweets & desserts

Bombolini

Maak kennis met de bombolone, de Italiaanse variant op donuts. Deze bombolini met balsamico-karamelvulling zijn een hit op iedere festa. Totaal niet gezond of verantwoord in welke zin dan ook, maar daar heb je de 80/20-regel voor toch? Nog eentje dan… We maakten dit recept voor het themanummer ‘Italie’ van Foodies en hebben hier al heel wat nieuwe vrienden meegemaakt. Amore!

Bereidingstijd:  1 uur en 30 min. (+ wachttijd)

Bombolini: de Italiaanse donut

De bombolone is de Italiaanse versie van de donut en is, zoals bijna alles in Italië, onweerstaanbaar lekker! Het verschil met de Amerikaanse donut, is dat de bombolone geen glazuurlaag heeft. Hij wordt gedipt in fijne kristalsuiker en kan verschillende vullingen hebben, zoals jam, Nutella, custard of room. Doordat de vulling aan de bovenkant of de zijkant in de bombolini wordt gespoten, is deze zichtbaar aan de buitenkant. Even geen wicked weekend? Bij Life’s a Peach in Utrecht kun je terecht voor de vegan variant van de bombolone.

De ingrediënten

Voor ca. 30 bombolini:

v 75 milliliter volle melk.

v500 gram bloem.

v 75 gram + extra fijne kristalsuiker

v 14 gram instant gist.

v 4 eieren.

v 1 theelepel zout.

v 125 gram boter (op kamertemperatuur).

v olie (om in te frituren).

Voor de balsamico-karamelvulling:

v 250 gram suiker.

v 50 milliliter balsamico (of minder naar smaak).

v 250 milliliter slagroom.

v 60 gram boter.

v ½ theelepel zeezout.

Benodigdheden:

vvershoudfolie.

vsuikerthermometer.

vbakpapier.

vronde uitsteker (Ø 6 cm).

vfrituurpan of pan met dikke bodem.

vspuitzak met spuitmondje.

Het deeg voor de bombolini en de balsamico-karamel moeten beide een nachtje rijzen en opstijven in de koelkast. Begin dus op tijd.

Het deeg voor de bombolini en de balsamico-karamel moeten beide een nachtje rijzen en opstijven in de koelkast. Begin dus op tijd.

Bombolini

Zo maak je deze bombolini

Doe voor het deeg 75 ml water met de melk, de bloem, 75 gram suiker, de gist, de eieren en het zout in een kom en kneed 5 minuten (met een deeghaak) op een lage tot gemiddelde snelheid. Voeg de boter stukje voor stukje toe en laat nog 5-8 minuten draaien tot het deeg mooi glad is en terugveert als je erop duwt. Het deeg hoort nog wat plakkerig te zijn. Doe het deeg in een schone kom en dek af met vershoudfolie of een schone theedoek. Laat 1-2 uur rijzen of tot het in omvang is verdubbeld.

Kneed het deeg kort door op een met bloem bestoven werkblad. Doe het deeg opnieuw in een schone kom en dek af met vershoudfolie. Zet de kom 1 nacht in de koelkast om verder te laten rijzen.

Breng voor de karamel de suiker en de balsamico in een ruime steelpan aan de kook en kook 8-10 minuten. Draai het vuur uit. Breng de room in een aparte pan aan de kook. Voeg de room voorzichtig, langzaam en onder voortdurend roeren toe aan de balsamico-karamel. Voeg de boter en het zout toe zodra alles gemengd is. Schenk over in een kom, dek af met vershoudfolie en laat een nacht afkoelen en opstijven in de koelkast.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif met bloem. Leg het bombolini-deeg op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg kort door om te ontgassen en rol uit tot een grote lap met een dikte van 1,5-2 cm. Steek met de uitsteekvorm de bombolini uit en leg ze op de bakplaat. Laat de bombolini 1-3 uur rijzen bij kamertemperatuur of tot ze in volume verdubbeld zijn.

Verhit de olie in een frituurpan of een pan met dikke bodem tot 180°C. Frituur de bombolini met maximaal 3 tegelijkertijd 1-3 minuten per kant (afhankelijk van de grootte). Draai ze om zodra ze bruin kleuren. Haal de gefrituurde bombolini aan beide kanten door fijne kristalsuiker en leg ze op een droogrekje of rooster om af te koelen.

Klop de afgekoelde balsamico-karamel tot een gladde massa en doe deze in de spuitzak. Maak met een mes een opening van 2-3 cm aan de zijkant of bovenkant van de afgekoelde bombolini. Steek de spuitmond in de opening en vul elke bombolone met de balsamicokaramel. Werk de bombolini eventueel af met een toefje balsamico-karamelvulling.

More of the same stuff