Recept: Chocolade Madeleines

by | Feb 10, 2023 | Food, Recipes, Sweets & desserts

chocolade madeleines

Wie kent ze niet: de beroemde Franse cakejes met hun sierlijke schelpenvorm aan de ene kant en het bolle buikje aan de andere kant. Maar wist je dat je deze romantische koekjes heel makkelijk zelf kunt maken? Voor Valentijnsdag delen wij ons recept voor chocolade Madeleines.

Bereidingstijd:  20 min (+ 2 uur wachttijd).

Verleidelijke chocolade Madeleines

Een Madeleine is een klein, schelpvormig cakeje afkomstig uit Commercy in Lotharingen (FR). Madeleines zijn licht knapperig aan de buitenkant en waanzinnig fluffy en zacht aan de binnenkant. Ze worden gebakken in een speciale pan (in de vorm van een sint-jacobsschelp) om die mooie geschulpte randen te krijgen.

Over de oorsprong van de Madeleine zijn de meningen verdeeld. Een van de verhalen is dat “Madeleine” in de 18e eeuw een boerin zou zijn geweest, die bij het onverwachte bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński deze cakejes zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had.

Wij waren iets beter voorbereid en maakten speciaal voor Valentijnsdag deze chocolade Madeleines gedecoreerd met witte chocolade, pistache en rozenblaadjessprinkles. Ze zijn bijna te mooi om op te eten! Bijna dan hè, want ze zijn natuurlijk tè lekker om NIET op te eten.

 

 

 

De ingrediënten

Voor 24 Chocolade Madeleines:

v 188 gram ongezouten roomboter (gesmolten en afgekoeld).

v 3 grote eieren.

v 180 gram fijne kristalsuiker.

v 45 gram donkerbruine basterdsuiker.

v 45 gram cacao (gezeefd).

v 180 gram bloem (gezeefd).

v 1,5 tl vanille extract.

v snufje zout.

Voor de decoratie:

v Handjevol gehakte pistachenoten (ongezouten).

v 50 gram witte chocolade.

v Gedroogde, eetbare rozenknopjes. 

Benodigdheden:

vStandmixer (handmixer mag ook).

vMadeleinevorm.

vSpuitzak.

Je kunt de Madeleines op allerlei verschillende soorten versieren. Laat vooral je creativiteit de vrije loop.

Je kunt de Madeleines op allerlei verschillende soorten versieren. Laat vooral je creativiteit de vrije loop.

chocolade madeleines

De bereidingswijze

Klop de eieren en beide suikers tot een schuimig mengsel dat in volume flink is toegenomen (dit duurt wel een minuutje of 5). Het moet een schuimige, pietsie bleke crème worden. Spatel hierna (in delen) de bloem, cacao en gesmolten boter door het mengsel. Als laatste mag je het vanille extract en het snufje zout toevoegen. Nou, dat was niet heel moeilijk toch?

Zet het beslag nu minimaal 2 uur in de koelkast voordat je verder gaat.

Heb je ondertussen even mooi tijd om de keuken op te ruimen of een lekkere liefdescocktail voor jezelf te maken.

Klaar met wachten? Pak nu de Madeleinevorm en vet deze goed in en bestuif met bloem. Wil je voorkomen dat er misschien een wit waasje op je chocolade Madeleines zichtbaar is, gebruik dan cacaopoeder. Vergeet niet overtollige bloem even eraf te kloppen. Een hap rauwe bloem en die eerste hap verandert in no time van “YAM” naar “YUK”, en dat willen we natuurlijk niet.  Verdeel het beslag over de vormpjes. En ook hier geldt: meten is weten! Je zou voor 24 madeleines aan beslag moeten hebben.

Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar. De madeleines moeten, wanneer je erop duwt, nog lichtjes terugveren.

Laat afkoelen op een rekje voordat je los gaat met decoreren. En beheers jezelf, want we weten hoe je keuken nu ruikt, om ze niet allemaal meteen op te eten.

Terwijl de Madeleines afkoelen, heb je mooi de tijd om de witte chocolade au bain marie te smelten. Let op dat de chocolade niet gaat koken! Wanneer de chocolade helemaal is gesmolten, kun je deze overgieten in een spuitzak.

Hak nog even snel de pistachenootjes en gedroogde rozenknopjes fijn en dan ben je helemaal klaar om de Madeleines te decoreren. Laat ze hierna nog heel even met rust zodat de chocolate de tijd krijgt om weer hard te worden.

Serveer op je mooiste schaal bij de koffie of thee.

More of the same stuff