Recept: Vegan Hotdogs

by | Jan 17, 2023 | Dinner, Food, New, Recipes, Veggie & vegan

vegan hotdogs

Veganuary. Wij weten eerlijk gezegd dus niet zo goed wat we met dit woord moeten. Gebruik je nu nog de zachte ‘g’ van vegan of ga je daar al over in ‘dzj’ van January? Want ‘vedzjanuary’ klinkt natuurlijk een beetje als… nou ja, iets wat ontstaat als je te weinig seks hebt in de wintermaanden. Anyhow, in het initiatief – het jaar goed beginnen met meer plantaardige gerechten – kunnen we ons wél helemaal vinden. En omdat bij plantbased al snel wordt gedacht aan gezond, delen we dit ultieme vegan junkfood gerecht om het tegendeel te bewijzen. Let’s make some vegan hotdogs!

Bereidingstijd: 10 min.

Vegan Hotdogs: spice it up!

De hotdog wordt gezien als typisch Amerikaans, maar werd daar ooit door Duitse immigranten geïntroduceerd. Waarschijnlijk kreeg het de naam hotdog doordat ze oorspronkelijk Dachshunds (teckel) werden genoemd: Hot Dog. De worstjes worden gegeten op een wit zacht pistoletje met mosterd en ketchup, maar dat is niet meer helemaal van deze tijd. Wie nu op ‘hotdog’ Googelt, vindt een scala aan upgrades. Zoals deze spicy vegan hotdog, met chipotlemayonaise. Kijk voor meer vegan hotdogs en andere vegan recepten op de website van Meatless Farm of download hun Veganuary e-book.

PS, voor Veganuary hebben we deze 100% plantaardige variant gemaakt, maar je kunt uiteraard makkelijk switchen naar vega en voor niet-plantaardige broodjes, mayonaise en cheddar kiezen.

De ingrediënten

v Vegan hotdogs of braadworsten (wij gebruikten de plant-based braadworsten van Meatless Farm).

v Hotdogbroodjes of witte pistoletjes (plantaardig).

v Cheddar (plantaardig, wij gebruikten Violife Cheddar Flavour Slices).

v Vegan citroenmayonaise (Mister Kitchen’s, je kunt dit uiteraard ook heel makkelijk zelf maken met mayo en een beetje citroen of limoen).

v Chipotlesaus (La Morena).

vAugurk (in kleine blokjes).

v Jalapeño plakjes (optioneel).

v Rucola.

v Gebakken uitjes.

Met hotdogs kun je volop variëren. Denk bijvoorbeeld aan hotdogs met zuurkool, mosterddressing en gebakken uitjes.

Met hotdogs kun je volop variëren. Denk bijvoorbeeld aan hotdogs met zuurkool, mosterddressing en gebakken uitjes.

vegan hotdogs

De bereidingswijze

Bak de hotdogs rondom bruin in een koekenpan. Snijd de broodjes aan de bovenkant open en vouw hier 1-2 plakjes cheddar in. Schuif de broodjes kort onder de grill zodat de kaas smelt.

Maak ondertussen de chipotlemayonaise. Meng hiervoor de citroenmayonaise met de chipotlesaus. Houd ongeveer een verhouding van 1:6 aan, dus 1 eetlepel chipotlesaus op 6 eetlepels mayonaise (tenzij je natuurlijk van team het-kan-mij-niet-spicy-genoeg bent, dan feel free om de dosis op te hogen tot de Schaal van Scoville donkerrood uitslaat).

Cheddar gesmolten? Duw de worstjes tussen broodjes (probeer dit vooral los te zien van eerdere uitspraken over ‘vedzjanuary’). Garneer vervolgens met rucola, augurk en jalapeño (hoeveelheid naar eigen inzicht, wij houden van royaal zoals je ziet) en top af met de chipotlemayonaise en gebakken uitjes. Klaar zijn je vegan hotdogs!

More of the same stuff