Recept: Romige vegan Eggnog met kokosroom en kaneel

by | Dec 16, 2022 | Drinks, Food, New, Recipes, Veggie & vegan

vegan eggnog

Glühwein, glögg, Jägertee én eierpunch: het seizoen van de warme winterdranken is weer geopend! Er gaat wat ons betreft niets boven een verwarmende eierlikeur na een frisse winterwandeling. De speculaaskruiden geven je dat instant happiness gevoel, terwijl de brandy of rum je lekker opwarmen. Eierpunch zonder eieren? Tuurlijk, geen probleem! Deze romige vegan eggnog maak je makkelijk zelf en is minstens zo lekker als de eigeel-variant.

Bereidingstijd: 15 min.

Verschil vegan eggnog en advocaat

We hadden al onze ‘Dutch eggnog’, oftewel het advocaatje met slagroom. Maar inmiddels is de verwarmende eggnog hard aan het overwaaien vanuit het westen. Wat is nu precies het verschil als het gaat om advocaat, eierlikeur zoals Bombardino van Walcher en de ‘eggnog’ eierpunch? Heel simpel: voor advocaat gebruik je enkel opgeklopte eierdooiers, met vanille, suiker en brandewijn. Bij eggnog wordt er nog melk en room toegevoegd, waardoor deze eierpunch lichter van kleur is. In deze vegan eggnog vind je naast vanille ook nog kaneel en nootmuskaat, waardoor het romige drankje een verwarmende, speculaasachtige smaak krijgt.

De ingrediënten

Voor ongeveer 6 glazen:

v 750 ml plantaardige melk (wij gebruikten eentje o.b.v. cashewnoten).

v 400 ml romige kokosmelk (>15% vet, gebruik voor een nog dikkere textuur eventueel kokosroom).

v 3 eetlepels kokosbloesemsuiker (of ahornsiroop, hoeveelheid naar smaak).

v 1 theelepel vanille-aroma of een mespunt Bourbon vanille poeder.

v ½ theelepel kaneelpoeder.

v 1⁄4 theelepel nootmuskaat.

v mespunt kurkuma (optioneel toevoegen om de eggnog iets geler te maken, kijk wel uit dat je niet te veel toevoegt).

v brandy (cognac), rum of bourbon (optioneel, 30 ml per glas)

Om te serveren:

v plantaardige slagroom.

v kaneelstokjes of -poeder (optioneel).

Verder nodig:

vblender.

vsteelpan.

vegan eggnog
vegan eggnog
vegan eggnog

Heb je eierpunch over? Ook koud is vegan eggnog erg lekker. Bewaar tot 5 dagen in een schone fles of pot in de koelkast.

Heb je eierpunch over? Ook koud is vegan eggnog erg lekker. Bewaar tot 5 dagen in een schone fles of pot in de koelkast.

Zo maak je deze vegan eggnog

Doe alle ingrediënten voor de vegan eggnog in een blenderkom en mix 1-2 minuten tot een romige, gladde massa. Voeg naar smaak eventueel extra kruiden of suiker toe.

Schenk de vegan eierpunch over in een pan en verwarm op middelhoog vuur. Voeg eventueel een likeur naar smaak toe en klop goed door. Traditioneel wordt eggnog gedronken met brandy (cognac), maar rum of (bourbon) whiskey zijn ook goede opties. Heb je de eggnog liever wat milder, dan kun je ook een (zuivelvrije) koffielikeur zoals Licor 43 of Kahlúa gebruiken. Houd qua hoeveelheid ongeveer 1 shotglas (30 ml) aan per portie (200 ml).

Verdeel de warme eggnog over de glazen en serveer met opgeklopte slagroom en kaneel.

Tip: voor een extra feestelijk effect kun je de randen van de glazen eerst in ahornsiroop of likeur dippen en daarna in een laagje kaneel of kokosbloesemsuiker. Enjoy!

vegan eggnog

More of the same stuff