Recept: Vegetarische kerstkrans met gehakt van de Meatless Farm

by | Dec 10, 2021 | Dinner, Food, Recipes, Veggie & vegan

vegetarische kerstkrans

Geen kerst zonder krans. Dit jaar hangen we de krans niet aan de deur maar halen de feestvreugde naar binnen met deze feestelijke vegetarische kerstkrans.

Bereidingstijd: 1 – 1,5 uur.

It’s beginning to look a lot like a meat free Christmas.

Je hebt twee typen mensen: het soort die het heerlijk vindt om zich voor te bereiden op de feestdagen. Die, nog voordat Sinterklaas het land uit is, al schaamteloos ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey op repeat heeft staan en waarschijnlijk in oktober al helemaal heeft bedacht wat ze voor iedereen willen kopen. En je hebt mijn soort; diegene die ieder jaar (stiekem) weer een beetje opziet tegen alle verplichtingen rondom de feestdagen. Zich ieder jaar opnieuw voorneemt om op tijd alle cadeaus in te slaan en uiteindelijk zichzelf ieder jaar weer opnieuw afvraagt of kerst op mysterieuze wijze weer een week eerder lijkt plaats te vinden dan verwacht, met als resultaat dat toch weer last minute al die cadeaus geregeld moeten worden (volgend jaar ga ik dit echt anders doen).

Tja, verschil moet er zijn. Waar ik dan wel totally ready voor ben, is het kerstdiner. En guess what? Jij kunt dat dus ook zijn, want met dit recept voor een feestelijke vegetarische kerstkrans hoef jij je daarover in ieder geval geen zorgen te maken.

De ingrediënten

Voor de vegetarische kerstkrans:

v750 gram Meatless Farm gehakt (3 pakjes).

v4 sjalotjes.

v(plantaardige) boter.

v1 eetlepel vers gehakte tijmblaadjes of 1 theelepel gedroogde tijm.

v1,5 eetlepel grove mosterd.

vZout en versgemalen zwarte peper.

v100 gram pistachenootjes (schil niet meegerekend).

v1 ei of aquafaba (optioneel).

v2 grote rollen vers bladerdeeg (niet bevroren dus, de liefhebber kan uiteraard voor plantaardig bladerdeeg kiezen).

v1 ei, losgeklopt in een kopje (of aquafaba).

vPaar plakjes bladerdeeg (vriezer) voor de decoratie.

Voor de compote:

v150 gram  verse cranberries.

v100 milliliter sinaasappelsap.

v1 kaneelstokje.

v50 milliliter honing.

vMespuntje zout.

 

Benodigdheden:

vGrote bakplaat.

vBakpapier.

vUitsteek vormpjes.

vChristmas Cheer 🙂

vCheck ook de stap-voor-stap video op Instagram!

vegetarische kerstkrans
vegetarische kerstkrans
vegetarische kerstkrans

Je kunt de krans ruim van tevoren klaarmaken, hoef je hem alleen nog maar even op te warmen vlak voor het diner. Zo heb jij meer tijd over om wijn te drinken (you can thank us later).

Je kunt de krans ruim van tevoren klaarmaken, hoef je hem alleen nog maar even op te warmen vlak voor het diner. Zo heb jij meer tijd over om wijn te drinken (you can thank us later).

De bereidingswijze

Snipper de sjalotjes super fijn en fruit deze even zachtjes in een beetje (plantaardige)boter totdat ze glazig zijn. Zet aan de kant en laat even afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 210°C (190°C heteluchtoven).

Time to get those hands dirty! Meng je plantaardige gehakt met de tijm, mosterd, zout en peper, gehakte pistachenootjes het ei en de sjalotjes even goed door elkaar. Heb je net als ons een tikkie last van controledwang en wil je zeker weten dat je gehakt goed op smaak is, vorm dan een klein hamburgertje of balletje van het gehakt en bak dit even. Taste….. en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe (of iets anders wat je zou missen).

Pak je rollen bladerdeeg en leg deze met de lange zijde naar je toe naast elkaar, waarbij je een uiteinde van de tweede rol iets laat overlappen over het uiteinde van de eerste. Druk dit even goed aan zodat er geen naad meer is. Pak je gehaktmengsel erbij verdeel als een egale rol (van links naar rechts) over je deeg.

Bestrijk één lange zijde en beide korte zijden van het deeg met een beetje losgeklopt ei. Rol het gehakt in het deeg en plak de randen stevig op elkaar behulp van het ei; leg de naad aan de onderkant.
Vorm een mooie krans van de rol (en ja, dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar you got this).

Time to get creative! Pak nu de bevroren plakjes bladerdeeg en leg deze heel even uit op je aanrecht. Je wilt dat ze niet meer bevroren zijn maar nog wel hard genoeg om mooie vormpjes uit te kunnen steken (ongeveer na 2 minuten buiten de vriezer). Steek uit de plakjes zoveel (of zo weinig) vormpjes als je nodig denkt te hebben en versier hiermee je krans.

Bestrijk je krans met het resterende ei voordat je deze de oven in schuift. LET OP, de krans is best zwaar!

Bak de kerstkrans in ± 45-60 minuten goudbruin. Dreigt de krans te bruin te worden? Draai dan de laatste minuten de oven lager.

Ondertussen heb je even mooi de tijd om de cranberrycompote te maken. Verwarm de cranberries samen met de andere ingrediënten (in een steelpan) tot de cranberries open ploppen. Haal het pannetje van het vuur en roer nog even rustig door. Tadaa, cranberry compote. Heb je liever een wat dunnere saus? Kan gewoon. Schep je compote dan over in een blender en maal tot het de gewenste dikte heeft (indien nodig kun je altijd wat meer vocht toevoegen).

Presenteer de vegetarische kerstkrans op een mooie schaal of, want deze creatie verdient gewoon de centerstage, op een taartplateau.

Serveer samen met de cranberrycompote en side dishes naar keuze!

vegetarische kerstkrans
vegetarische kerstkrans

More of the same stuff