Recept: Vegan Pavlova van aquafaba met seizoensfruit

by | Dec 6, 2021 | Food, Recipes, Sweets & desserts, Veggie & vegan

vegan pavlova

Een pavlova maakt altijd een grootse indruk. Wij deden er nog een schepje bovenop en maakten die van ons met aquafaba in plaats van eieren. Afgetopt met seizoensfruit is deze vegan pavlova een absolute show stopper!

Bereidingstijd: 3 uur.

Verleidelijke Vegan Pavlova

Pavlova, what’s not to love? De knapperige buitenkant…de marshmallowy binnenkant… zacht opgeklopte room en  tot slot het zoete sappige fruit… Heaven als je het ons vraagt. 

Maar als je nog nooit een Pavlova hebt gegeten dan vraag je je misschien af waar we het in hemelsnaam over hebben. De Pavlova, vernoemd naar de beroemde Russische ballerina Anna Pavlova, is feitelijk niets meer of minder dan een gigantische meringue (of meerdere gestapelde meringues) met hier bovenop heel veel (slag)room en een topping van vers fruit.

Normaliter maak je meringue van eiwit maar wij whipten deze beauty van aquafaba (het vocht dat bij kikkererwten in de pot zit). Afgetopt met kokosroom en het mooiste seizoensfruit is deze vegan Pavlova een absolute aanrader voor de feestdagen.

De ingrediënten

Voor de meringue:

v200 gram suiker.

vHet vocht uit een pot kikkererwten (ongeveer 125 milliliter).

vMespuntje zout.

v1 theelepel vanille-extract (optioneel).

 

Voor de kokosroom:

v2 blikken kokosmelk/-room (nachtje koud laten worden in de koelkast).

v4 eetlepels suiker.

v1 vanillestokje.

Voor de topping:

v1 rijpe peer.

v4 grote vijgen.

vHandjevol bramen (mag ook uit de vriezer).

vPoedersuiker.

 

Benodigdheden:

vStandmixer (handmixer mag ook).

vBakpapier.

 

vegan pavlova
vegan pavlova
vegan pavlova

In tegenstelling tot eiwitten kun je aquafaba niet overkloppen. Twijfel je dus of het wel stijf genoeg is, klopt gerust verder.

In tegenstelling tot eiwitten kun je aquafaba niet overkloppen. Twijfel je dus of het wel stijf genoeg is, klopt gerust verder.

De bereidingswijze

We beginnen met de meringue.
Verwarm de oven voor op 130 °C. Pak een stuk bakpapier en teken hierop een cirkel van ongeveer 25 cm. in doorsnede. Je kunt er ook voor kiezen om 2 kleinere cirkels te maken zodat je straks 2 kleine pav’s kunt maken of, voor een nog groter WoW-effect, de 2 cirkels op elkaar wilt stapelen. Meng in een kleine kom alvast de suiker en het zout en zet even aan de kant voor straks.

Pak nu de aquafaba en giet dit in de kom van je standmixer (of gebruik een handmixer) en klop (met gardeopzetstuk) op lage snelheid, waarbij je de snelheid geleidelijk opvoert (yes, we like it like that). Klop een paar minuten, tot de aquafaba lekker luchtig is, zachte pieken heeft gevormd en in volume ongeveer 4 keer zo groot is als eerst (net zoals wij na de feestdagen). Verlaag de snelheid naar middelhoog en voeg dan langzaam de suiker toe. Zodra alle suiker is toegevoegd, crank je de speed weer omhoog. Blijf kloppen tot zich stijve, zeer glanzende pieken vormen die hun vorm behouden. Testen of de meringue lang genoeg is opgeklopt? Haal de kom van de mixer en draai hem ondersteboven, de meringue moet op zijn plaats blijven. Zo niet, blijf kloppen totdat het deze test doorstaat (of begin opnieuw wanneer je meringue zojuist op de grond is gevallen). Zodra het goed stijf is, stop je met mixen en voeg je tot slot het vanille-extract toe, klop nog een minuut op full speed om alles even goed te  mengen.

Schep de meringue in het midden van de cirkel. Gebruik een spatel om de meringue smooth te verspreiden.

Plaats de meringue in het midden van de oven en bak 2-3 uur, of tot de buitenkant droog aanvoelt en hol klinkt als er zachtjes op wordt getikt. Zet de oven uit en laat de pavlova in de oven staan tot deze volledig is afgekoeld.

Door met de kokosroom.
Schep het dikke, romige deel van de bovenkant van de gekoelde kokosmelk (het waterige deel kun je bewaren voor bijvoorbeeld smoothies) en doe in een (grote) mengkom. Voeg de 4 eetlepels suiker en de inhoud van het vanillestokje toe. Klop nu tot de room luchtig is en zachte pieken vormt. Proef en voeg eventueel, mocht het niet zoet genoeg zijn voor je, nog wat suiker toe (en dan nog even kloppen natuurlijk).

Ready to serve? Om te voorkomen dat je meringue helemaal slap en nattig wordt (ieuw) kun je het beste wachten met het opmaken van je pavlova tot vlak voor je gaat serveren. Dat gezegd hebbende, let’s create some magic. Pak je meringue en leg deze op een schaal of taartplateau. Verdeel hierover de kokosroom en top af met je favoriete seizoensfruit. En, met (waarschijnlijk) een gebrek aan echte sneeuw, let it snow poedersuiker.

vegan pavlova

More of the same stuff