5x de lekkerste duurzame zomerdrankjes

by | May 29, 2021 | Food, Products

Duurzame zomerdrankjes

Move over Aperol Spritz! Update je thuisterrasleven (of je leven, we zijn de moeilijksten niet) met de biologische likeuren van Walcher. Hiermee maak je de lekkerste duurzame zomerdrankjes waarvan je vervolgens guilt-free kunt genieten. Tenminste, in de categorie ‘beter voor de planeet’ dan. Het scala aan fijne zomerdrankjes (en winterdrankjes) van Walcher is eindeloos, we zetten vijf van onze favorieten voor je op een rij!

Duurzame zomerdrankjes
Duurzame zomerdrankjes

Biologische likeuren van Walcher

De ‘edelbrennerei’ van Walcher ligt in het uiterste noorden van Italië, in de regio Trentino-Zuid-Tirol, op ongeveer een uur rijden vanaf Brenner. De boerderij is er al gevestigd sinds de 12e eeuw, aan de zogenaamde ‘Strada di vino’ (klinkt al veelbelovend, toch?). Al negen generaties lang beheert de familie Walcher de fruit-, wijngaarden en distilleerderij. Hun drie pijlers: regionale authenticiteit, traditie én duurzaam.

De diepgewortelde passie op het gebied van fruitteelt en distillatie proef je direct terug in de dranken. Biologisch produceren is geen voorwaarde voor Walcher, maar ze proberen dit wel altijd wanneer ze nieuwe producten ontwikkelen. De kwaliteit van de ingrediënten is hierin altijd een beslissende factor. We kunnen hier natuurlijk lang over doorgaan, maar we raden je vooral aan om een keer de Walcher Amaretto Biologico te proberen, dan snap je direct het verschil. Pinky promise! Deze amaretto is niet voor niets bekroond met een ‘Best of Organic Market’ BOOM Award. 

‘De kwaliteit van de ingrediënten is bij Walcher altijd een beslissende factor.’

GLÜX Summer Edition: hier worden wij glüxig van!

Goed, duurzame zomerdrankjes. We beginnen even met de jongste telg in de Walcher-familie: GLÜX. Waar die naam precies vandaan komt, weten we niet, maar het klinkt als ‘geluk’ en dat is wel wat het is. GLÜX Summer Edition kunnen we het beste omschrijven als high-end limonade voor volwassenen. Maar vergis je niet, want dit drankje bevat toch nog zo’n 22% alcohol.

De – even op ons beste Italiaans – ‘Bevanda spiritosa con Gin’ bevat onder meer aardbeien, frambozen en hoogwaardige gin met een vleugje fijne gember en chili om de boel een beetje op te spicen deze zomer. Alle ingrediënten zijn afkomstig uit biologische landbouw én het drankje is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Pluspunt.

Perfect serve: meng 1 deel GLÜX Summer Edition met 2 delen tonic in een copa glas met ijsblokjes. Garneer met aardbeien of frambozen et voilà: geluk in een glas.

When life gives you lemons…

Limoncello. Italiaanser krijg je het niet. Wij zouden deze Limoncello Liquore Grand Gourmet eigenlijk alleen al kopen vanwege de fantastische fles. Of nog beter, twee flessen: eentje puur om mee te shinen op de keukenplank en eentje om te drinken.

Anyhow, deze volledig natuurlijke Italiaanse likeurspecialiteit is gemaakt van de schil en sap van zongerijpte Siciliaanse biologische citroenen. Bijzonder aan deze variant is dat er minder suiker is gebruikt dan in traditionele limoncello’s. Even een heads-up, voordat je hiermee de mist in gaat: serveer de Limoncello Biologico altijd goed gekoeld, maar niet – we herhalen: niet – uit de vriezer.

Wat is dan wel de perfect serve? Serveer de limoncello puur in een likeurglas bij een temperatuur van 4°C. Natuurlijk kun je er ook een paar heerlijke cocktails van maken:

Limoncello-Spritz

Meng 2 cl Limoncello Biologico met 8 cl prosecco en garneer met een takje munt en schijfje citroen.

Limoncello Gin Cocktail

Meng 3 cl Limoncello Biologico, 3 cl Gin la vita è bella, sap van ½ citroen en ijsblokjes in een longdrinkglas. Vul aan met mineraalwater en garneer met citroenschil en citroenmelisse.

Orange is the new limoncello

Als je een beetje variatie in je glas wilt, of als oranje gewoon beter in je interieur past, dan is er Arancello Biologica. Deze uitzonderlijke biologische sinaasappellikeur is gemaakt van Italiaanse bloedsinaasappelen: liquore da arance rosse della Sicilia. De oplettende drinker kan ook een vleugel wortel, appel en zwarte bes herkennen. Een fijne balans van fris en zoet met een magische sinaasappelgeur die je tegemoet komt zodra je de fles opent.

De perfect serve van dit duurzame zomerdrankje: lekker puur of ‘on the rocks’ nippen óf serveren als Arancello-Spritz met prosecco.

Ziel van de sinaasappel

De Walcher Anima dell’ arancia (ziel van de sinaasappel) is met 40% alcohol het drankje wat je van de plank grijpt als je in een zogenoemde ‘I need a drink.’-fase zit. Ook deze Italiaanse likeur is gemaakt met bloedsinaasappel, maar toch flink anders dan het lichtere broertje (25%) Arancello. Het zware geschut. Voor zware genietmomenten.

Dat is wat ons betreft ook de perfect serve: puur of met een ijsblokje, rustig nippend in het zonnetje of als afsluiter van een uitgebreid Italiaans avondmaal.

PS, we snappen natuurlijk dat je ze het liefste drinkt, maar sommige likeuren lenen zich ook perfect in bijvoorbeeld desserts of gebak. Zo gebruikten we de Anima dell’ arancia in deze Dronken Sinaasappel Upside Down Cake.

Anima dell’ arancia is het drankje wat je van de plank grijpt als je in een zogenoemde ‘I need a drink.’-fase zit.

Duurzame zomerdrankjes

Drink up me hearties, yo ho!

Rum. Over het algemeen niet iets wat je er zomaar even bij pakt op een zwoele zomerdag, maar ik word er elke keer weer door verrast. Wil je het drankje echt leren waarderen, dan raad ik je vooral een bezoekje aan de Rum Club in Utrecht aan. Heeft even totaal niets met de duurzame zomerdrankjes uit Italië te maken, maar dat terzijde.

De Rum Amber Selection van Walcher is een heldere, strogele houtgerijpte rum met fruitige en kruidige aroma’s en volle body.

Perfect serve: serveer de rum puur in een tumbler glas voor de volle smaakervaring. Toch iets te heftig? Verwerk hem dan in een Dark ’n Stormy cocktail met ginger beer, in een Cuba Libre met cola of in de ‘dirty’ variant van de Piña Colada. Drink up me hearties!

De likeuren van Walcher zijn verkrijgbaar bij de betere slijterij.

More of the same stuff