Recept: Spicy vegan taco’s met jackfruit

by | Dec 6, 2022 | Dinner, Food, New, Recipes, Veggie & vegan

vegan taco's

Wat ons betreft is het elke dag Taco Tuesday, want wij zijn dol op taco’s! Vooral die van taco-hotspot Hija de Sanchez in Kopenhagen, skip ze niet als je in deze fijne duurzame stad bent! Eén van de grote voordelen van de taco is dat je er – net zoals de pizza – enorm creatief mee kunt zijn. Je kunt ze beleggen met zo’n beetje alles wat je lekker vindt. Pulled chicken, vis, of lekker vega! In deze vegan taco’s zit bijvoorbeeld jackfruit gemarineerd in chipotle. Flinke scheut sriracha erover: kun jij de kachel weer wat lager zetten deze winter 😉

Bereidingstijd:  35 min. (+ 60 min. wachttijd)

Vegan taco’s met jackfruit

Jackfruit is enorm populair als vleesvervanger in veel gerechten, maar wat is jackfruit precies? Jackfruit is een vrucht die groeit aan bomen in tropische gebieden in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Door de vlezige structuur is de vrucht ideaal om bijvoorbeeld pulled pork of pulled chicken mee na te bootsen. De jonge jackfruit heeft een hele neutrale smaak, waardoor het goed andere smaken opneemt en dus perfect is om in de marinade te zetten. Wij gebruikten hem in deze vegan taco’s, maar het is ook perfect als vervanger in stoofvleesgerechten zoals vegan rendang of boeuf bourguignon.

De ingrediënten

Voor 8 stuks:

v zout.

v 300 gram jackfruit (blik, uitgelekt en afgespoeld).

v 1 eetlepel olie (om in te bakken).

v 200 gram kidneybonen (blik, uitgelekt en afgespoeld).

v 8 kleine maistortilla’s.

v 1 rode ui (in ringen).

v ½ bosje koriander (enkel de blaadjes, grofgehakt).

v jalapeñopepers (voor erbij).

v tabasco (voor erbij).

Voor de chipotle-marinade:

v 2 eetlepels chipotlepasta.

v ½ theelepel kaneelpoeder.

v ½ theelepel komijnpoeder.

v 2 eetlepels olijfolie.

v sap van ½ limoen.

Voor de cashewnotencrème:

v 150 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten).

v ½ teentje knoflook.

Verder nodig:

vkeukenmachine of blender.

vgrillpan.

Gebruik extra cashewnotencrème en citroensap om de pittige ingrediënten te neutraliseren als je daar niet goed tegen kunt of jonge eters aan tafel hebt. Zure room werkt ook altijd!

Gebruik extra cashewnotencrème en citroensap om de pittige ingrediënten te neutraliseren als je daar niet goed tegen kunt of jonge eters aan tafel hebt. Zure room werkt ook altijd!

vegan taco's

Zo maak je deze vegan taco’s

Meng alle ingrediënten voor de chipotle-marinade in een kom. Voeg naar smaak een snufje zout toe. Schep de jackfruit goed door de marinade tot deze helemaal bedekt is en zet de kom afgedekt minstens 1 uur in de koelkast.

Laat ondertussen de cashewnoten 30 minuten in 100 ml heet water weken. Doe de cashewnoten met het weekvocht en de knoflook in een blender of keukenmachine en maal tot een smeuïge en gladde crème. Breng op smaak met zout.

Verhit 1 eetlepel olie in een pan en bak de gemarineerde chipotle-jackfruit in 5 minuten rondom goudbruin in. Voeg de kidneybonen toe en bak nog 2 minuten. Verwarm de maistortilla’s kort in een grillpan.

Bestrijk elke tortilla met de cashewnotencrème. Verdeel er wat van het jackfruit-bonenmengsel over. Maak af met de rode ui, koriander naar smaak, de jalapeñopepers en een paar druppels tabasco.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

More of the same stuff