Recept: Pompoen-linzensoep

by | Nov 13, 2021 | Brunch, Food, Recipes, Veggie & vegan

pompoen-linzensoep

Deze pompoen-linzensoep past perfect bij het seizoen en staat ook nog eens supersnel op tafel.

Bereidingstijd: 45 – 60 min (incl. prep).

No-waste pompoen-linzensoep

Er zijn maar weinig dingen die instantly zo bevredigend zijn als een kom soep. Wellicht dat dat ook de reden is dat elke (wereld)keuken een signature soep heeft. Vietnamese Pho, Thaise Tom Kha Kai of  Nederlandse erwtensoep – soepen zijn mega veelzijdig. En dus kun je alles wat er in de koelkast staat gebruiken om je eigen soep te creëren (lees: no food waste). Met nog een halve pompoen in de koelkast en pumpkin season in full swing maakten wij deze kruidige pompoen-linzensoep.

De ingrediënten

Voor de soep (4 pers.):

v 200 gram gedroogde rode linzen.

v 1/2 kleine Hokkaido pompoen.

v 1 grote witte ui.

v 1-2 teentjes knoflook.

v 2 eetlepels olijfolie.

v 1/2 theelepel korianderpoeder.

v 1 theelepel kurkuma.

v 1 liter groentenbouillon.

v 1 citroen.

v 100 milliliter kokosmelk.

v zout en peper.

v chilivlokken (if you like it spicy, like us).

v 1 mespuntje komijn (maar laat vooral achterweg als dit niet je ding is).

Benodigdheden:

vStaafmixer.

 

Optionele toppings:

vPompoenpitten.

vKokosyoghurt.

vSalie (wel even garen in een beetje boter).

Gooi de pompoenpitten niet weg. Ze zijn namelijk een fantastische topping voor op je soep of door een salade of eet ze als gezonde snack.

Gooi de pompoenpitten niet weg. Ze zijn namelijk een fantastische topping voor op je soep of door een salade of eet ze als gezonde snack.

pompoen-linzensoep

De bereidingswijze

Laten we beginnen met het schoonmaken van de pompoen. Zoals jullie weten zijn wij voorstanders van no-waste en gooien dus het liefste zo min mogelijk weg. De pompoenpitten uit onze halve pompoen gooien we dus niet weg maar roosteren we zodat we ze straks als topping kunnen gebruiken.

Hoe we dat doen?

Maak de pompoenpitten goed schoon in een kom water (zorg dat er geen sliertjes meer aan zitten).

Kook de pompoenpitten 20 minuten in water met zout. Laat ze hierna even uitlekken en dep droog met een schone theedoek of stukje keukenrol.

Verdeel de pompoenpitten over een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel de pitten met een beetje olijfolie en peper en zout.

Rooster op 200 graden C (hetelucht) voor ongeveer 15-20 minuten. Easy does it!

Zet aan de kant voor later of eet ze als gezonde snack.

Ok, door met de soep. Snipper eerst de ui en hak de knoflook even fijn. Pak dan een ruime pan, en fruit de ui en knoflook in de olijfolie. Wanneer je ui mooi glazig is kan je de pompoen (in blokjes) en linzen erbij doen.

Time to add your spices! Bak deze even kort mee voor je de bouillon erbij giet. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 15-20 minuten zachtjes pruttelen.

Als de pompoen en linzen gaar zijn, voeg je de citroen (het sap en de rasp) en kokosmelk toe. Laat nog heel even sudderen tot je soep de gewenste dikte heeft.

Tenslotte mag je nu helemaal los gaan met je favoriete toppings (discodip is hier misschien niet je beste keuze). Wij kozen voor onze eigen geroosterde pompoenpitten, een vleugje kokosyoghurt en wat salie die we even lekker crispy lieten worden in een beetje boter.

More of the same stuff