Recept: Gepofte bietencarpaccio met mierikswortel

by | Jun 23, 2021 | Brunch, Dinner, Food, Recipes

delicious waste bietencarpaccio

Bereidingstijd: 25 min. + 1,5-2 uur wachttijd

Gepofte bietencarpaccio met mierikswortel

In het kookboek Delicious Waste vind je 24 heerlijke recepten met producten die gemaakt zijn van reststromen. Reststromen zijn ingrediënten die vaak in de prullenbak belanden (denk aan koffiedik, sinaasappelschillen, oud brood en bierbostel) en nu worden verwerkt tot een nieuw waardevol product. Zoals de olijfolie in dit recept, die verrijkt is met restromen vanuit Nederlandse visrokerijen. Op die manier gaan we voedselverspilling tegen en dat is hard nodig: wereldwijd gooien we jaarlijks maar liefst 1/3 van het produceerde voedsel weg. En daarmee ook alles wat er nodig was om het voedsel te produceren, zoals land, water en energie. Super zonde! Het kookboek Delicious Waste bewijst dat je ook met ‘waste’ nog de lekkerste gerechten maakt. En eerlijk: deze bietencarpaccio ziet er ook gewoon nog eens super fancy uit.

De ingrediënten

v4 verse bieten, gewassen.

v4 el olijfolie.

vGrof zeezout.

v2 sinaasappels, zonder schil in dunne ronde plakken.

v6 radijsjes, in dunne plakjes.

vIntelligentFood Olijfolie N°1 Gerookte Paling*.

vPeper en zout.

v2 el hazelnoten, licht geroosterd en gehakt.

v2 el dille, alleen de naalden.

v1 tl mierikswortel pasta.

v2 el crème fraîche*.

*Liever vega of vegan? Vervang de olijfolie met gerookte paling door een extra vergine olijfolie en kies voor een crème fraîche op plantaardige basis (bijvoorbeeld Oatly). 

Verder nodig:

vAluminiumfolie.

delicious waste bietencarpaccio

Ook lekker: vervang de sinaasappel door rode grapefruit.

Ook lekker: vervang de sinaasappel door rode grapefruit.

delicious waste bietencarpaccio

De bereidingswijze

Verwarm de oven voor op tot 200°C. Verpak de bieten met de olijfolie en het zout in aluminiumfolie en pof ze 1½ tot 2 uur in de oven totdat ze beetgaar zijn.

Laat de bieten afkoelen en verwijder de schil. Snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Verdeel de biet, sinaasappel en radijs als een carpaccio over 4 borden. Besprenkel met de palingolie en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Garneer met de gehakte hazelnoot en dille.

Roer de mierikswortel door de crème fraîche. Serveer de mierikswortel saus apart bij de carpaccio.

Dit recept komt uit het kookboek Delicious Waste van Verspilling is Verrukkelijk (receptuur, food styling en fotografie door The Holy Kauw Company). Download het kookboek gratis op de website of bestel een hardcopy exemplaar en help mee in de (smakelijke) strijd tegen voedselverspilling!

More of the same stuff