Recept: Vega burger met rode kool en sriracha-mayonaise

by | Nov 23, 2022 | Dinner, Food, Recipes, Veggie & vegan

vega burger

Deze vega burger van falafel is een smakelijke variant op de traditionele hamburger. Niet enkel voor veggielovers, want ook carnivoren zullen verrast zijn! Bovendien is het gezond en goed voor het milieu om eens niet voor vlees te kiezen. Wij belegden die van ons met gegrilde groenten en ingemaakte rode kool maar je bent natuurlijk helemaal vrij om je burger aan te kleden zoals jij hem het lekkerst vindt. We maakten dit recept voor het kookboek Delicious Switch van Verspilling is Verrukkelijk vol duurzame recepten.

Bereidingstijd:  30 min (+ wachttijd).

Vega burger: power to the (chick)peas

Vegetarische burgers maken is zo gepiept. Zo’n veggie burger is een fantastische toevoeging op de barbecue, maar kan ook een ideale manier zijn om je kids stiekem meer groenten te laten eten. Deze vega burger is gemaakt van de falafel van Falafval en is dus op basis van kikkererwten, bommetje vol plantaardige eiwitten. Eigenlijk zijn alle soorten bonen (zwarte bonen, linzen etc.) handig om vega burgers mee te maken, maar denk ook aan vegetarisch gehakt, een mix van zoete aardappel en bonen, rode biet en paddenstoelen zoals de oesterzwam.

De ingrediënten

Voor 4 vega burgers:

v 8 eetlepels mayonaise (evt. plantaardig).

v 2 eetlepels sriracha.

v sap van ½ limoen.

v 1 kilogram falafelballetjes (bijv. Falafval).

v 30 gram broodkruim of paneermeel
(indien te nat).

v zonnebloemolie (om te bakken).

v 1 gele en 1 rode paprika, in reepjes.

v 1 courgette, in lange repen.

v 4 hamburgerbroodjes naar keuze
(bijv. The Dutch Weed Burger).

v 1 coeur de boeuf of vleestomaat, in dunne plakken.

v 1 avocado, in dunne plakjes.

v 40 gram sla naar keuze (bijv. lollo rosso en lollo biondo).

Voor de rode kool:

v ¼ rode kool.

v 250 milliliter witte wijnazijn.

v 1 eetlepel bruine basterdsuiker.

v 1 eetlepel keukenzout.

Benodigdheden:

vgrillpan.

vkaasschaaf of mandoline (om de courgette in repen te snijden).

Falafval wil iedereen laten zien en proeven dat veel voedselafval eigenlijk geen écht afval is. Ze maken daarom falafel van ‘afval’ groenten en bonen die ze opkopen bij lokale voedselproducenten. Zo wordt het afval van de één de falafel van de ander en houden ze de voedselketen transparant en kort. De falafel is naast duurzaam en plantaardig vooral érg lekker. Een win-win-win dus!

Falafval wil iedereen laten zien en proeven dat veel voedselafval eigenlijk geen écht afval is. Ze maken daarom falafel van ‘afval’ groenten en bonen die ze opkopen bij lokale voedselproducenten. Zo wordt het afval van de één de falafel van de ander en houden ze de voedselketen transparant en kort. De falafel is naast duurzaam en plantaardig vooral érg lekker. Een win-win-win dus!

vega burger

Zo maak je deze vega burger

Maak de ingelegde rode kool een dag of minimaal 3 uur van tevoren. Snijd de rode kool met een groot mes in zo dun mogelijke reepjes. Meng in een bak of grote kom de witte wijnazijn met 250 ml water, de basterdsuiker en het zout. Doe de koolreepjes erbij en kneus ze flink door met je hand een stuk of 5 keer heel stevig in de kool te knijpen. Zorg dat de kool goed onder staat. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik. Hoe langer het staat, hoe lekkerder het wordt. Zorg dat de rode kool minstens 3 uur kan trekken, maar een hele dag is nog beter.

Meng in een kommetje 4 eetlepels mayonaise met 2 eetlepels sriracha en het limoensap. Zet even aan de kant.

Doe de falafelballetjes in een mengkom en maal de balletjes fijn. Voeg steeds kleine beetjes broodkruim of paneermeel toe als het mengsel iets te nat is, totdat het de juiste stevigheid heeft om er 4 burgers van te vormen.

Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een anti-aanbakpan en bak de burgers in 5-8 minuten aan beide kanten goudbruin en gaar.

Verhit een grillpan en bak de courgette en paprika tot ze aan beide kanten mooie grillstrepen hebben. Zet even aan de kant.

Besmeer de onderste helften van de broodjes met mayonaise. Beleg de hamburgerbroodjes met de groenten, de falafelburger, sriracha-mayonaise en maak af met de ingemaakte rode kool voordat je de bovenste helften van de broodjes erop legt.

More of the same stuff