Recept: Vegan bananenbrood

by | Feb 22, 2023 | Food, New, Recipes

vegan bananenbrood

Dit heerlijke vegan bananenbrood is helemaal plantaardig en zo lekker dat je de boter en eieren niet eens mist. Lekker als ontbijt, voor onderweg of met een flinke lik (vegan) boter erop en een kopje thee erbij. Hoe je ‘m ook eet, genieten wordt het zeker.

Bereidingstijd: 50 – 60 min.

Vegan bananenbrood

Dit bananenbrood is zó lekker dat je jezelf moet bedwingen om het niet in één keer helemaal op te eten. Het is smeuïg, zoet en heeft uiteraard die overheerlijke bananensmaak waar we allemaal zo van houden. Daarnaast zitten in deze versie helemaal geen dierlijke producten en  kunnen vegans er dus ook onbezorgd van genieten. 

Voor het lekkerste bananenbrood gebruik je het beste mega overrijpe bananen. Je weet wel, die bruine, bijna zwarte dingen die niemand anders wil eten. Maar voor dit recept zijn ze perfect, want die geven dit vegan bananenbrood een heerlijk zoete smaak en textuur. Heb je nou enkel van die fris gele rakkers op je fruitmand liggen en wil je niet nog een paar dagen wachten tot je bananen bruin worden – We get it. Geduld is ook niet onze sterkste eigenschap en al helemaal niet als het om eten draait -, kun je ze ook in de oven roosteren totdat ze zacht en zoet zijn.

De ingrediënten

Voor het deeg:

v 4 (over)rijpe bananen

v 250 gram bloem

v 80 gram amandelmeel

v 200 mililiter amandelmelk

v 10 medjoul dadels (ontpit en in stukjes)

v 1 eetlepel appelazijn

v 1 theelepel vanille-extract

v 1 theelepel bakpoeder

v 1/2 theelepel bakingsoda

v 1 theelepel kaneel

v Snufje zout

 

Benodigdheden:

vBlender of keukenmachine.

vCakevorm bekleed met bakpapier.

 

Wil je jouw vegan bananenbroodje ook glutenvrij maken? Vervang dan de bloem door bijvoorbeeld boekweitmeel of havermeel.

Wil je jouw bananenbroodje behalve vegan ook glutenvrij maken? Vervang de bloem dan door bijvoorbeeld boekweitmeel of havermeel.

vegan bananenbrood

De bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C (elektrisch) of 160 °C (hetelucht).
  2. Doe de drie bananen, amandelmelk, stukjes dadel, het vanille-extract en de appelazijn in de blender of keukenmachine en mix het tot een dik en romig mengsel.
  3. Meng de bloem, het amandelmeel, bakpoeder, de bakingsoda, kaneel en het zout in een kom.
  4. Voeg het bananenmengsel toe aan de droge ingrediënten en mix het geheel goed door elkaar.
  5. Giet het beslag in de met bakpapier beklede cakevorm. Snijd de vierde banaan in de lengte doormidden en leg deze – met de bolle kant naar beneden – bovenop het beslag. Druk voorzichtig wat in het beslag.
  6. Bak het bananenbrood ongeveer 50 – 60 minuten in de voorverwarmde oven of tot een houten prikker er weer schoon uitkomt wanneer je deze in het bananenbrood steekt.
  7. Laat het bananenbrood even kort afkoelen voor je deze aansnijdt. Nee, niet leuk, maar doe toch maar gewoon.

Ook lekker: wil je jouw bananenbrood een beetje extra pimpen? Voeg dan gerust een handje gehakte noten, chocolate chips, cranberries of stukjes gedroogde abrikoos toe aan je beslag.

Heb je de vegan baksmaak helemaal te pakken? Probeer dan ook eens ons recept voor vegan cinnabuns. Zo goed, daar vreet je je vingers bijna bij op.

 

More of the same stuff