Recept: Espresso Martini met Pumpkin Spice

by | Nov 5, 2022 | Drinks, Food, Recipes

pumkin spice espresso martini

Ahhhhh de Espresso Martini… You either love it or hate it (zoals veel barkeepers hebben wij begrepen). Wij zijn overduidelijk team ‘love it’, want ja, de combinatie van sterke koffie, koffielikeur en vodka is als je het ons vraagt een match made in koffiecocktailheaven. De oorspronkelijke bedenker van de cocktail, de Engelse barman Dick Bradsell, bedacht de cocktail toen hem werd gevraagd om een cocktail ‘to wake me up and mess me up.’ Kortom: alles wat je nodig hebt op een vrijdagavond (of elke andere willekeurige avond).

Bereidingstijd: 5 min.

Spice up your life met deze Espresso Martini met een twist

En nu denk je misschien, why mess with something good? We hear you, maar we kunnen het gewoon niet laten. Het is tenslotte het seizoen van pumpkin spice and everything nice! Plus, wij zijn opgegroeid in de jaren negentig toen we volgens de Spice Girls allemaal ons life moesten upspicen (hoewel ze hier vast iets anders mee bedoelden). Afin, cocktailshakers klaar, shaken maar.

De ingrediënten

Voor de pumpkin spice siroop:

v170 gram lichte basterdsuiker.

v80 gram pompoenpuree.

v225 gram donkere basterdsuiker.

v350 milliliter water.

v2 theelepels kaneelpoeder.

v1/2 theelepel gemberpoeder.

v1/2 theelepel kruidnagel.

v1/2 theelepel nootmuskaat.

vvanille-extract naar smaak.

Voor de Espresso Martini:

v 30 milliliter espresso.

v 30 milliliter koffielikeur (bijv. Walcher Caffè 100% Arabica bio).

v 30 milliliter vodka (bijv. Biostilla Premium Organic Vodka).

v 10 milliliter pumpkin spice siroop.

Benodigdheden:

vCocktailshaker (of een glazen pot met deksel).

v IJsblokjes.

vMartiniglas (of een ander hoog cocktailglas).

vKoffiebonen.

pumkin spice espresso martini
pumkin spice espresso martini
pumkin spice espresso martini

Geen fan van pumpkin spice maar niet vies van een twist? Je kunt de pumpkin spice siroop gemakkelijk vervangen door een andere smaak siroop. Traditioneel meer jouw ding? Cool, laat de siroop dan helemaal achterwege.

Geen fan van pumpkin spice maar niet vies van een twist? Je kunt de pumpkin spice siroop gemakkelijk vervangen door een andere smaak siroop. Traditioneel meer jouw ding? Cool, laat de siroop dan helemaal achterwege.

De bereidingswijze

Laten we beginnen met de siroop. Dit is meteen ook het meeste werk, maar dan heb je wel wat.

Breng de lichtbruine en donkerbuine basterdsuiker samen met het water zachtjes aan de kook tot alle suiker is opgelost. Roer hier de pompoenpuree, het kaneelpoeder, gemberpoeder, kruidnagel en de nootmuskaat doorheen. Laat dit een kleine 8 tot 10 minuten ZACHTJES sudderen en vergeet niet af en toe te roeren. Laat de siroop afkoelen en roer er tot slot nog het vanille-extract doorheen.

Na bereiding kan de siroop in een gesteriliseerde fles of pot, gekoeld, tot 3 maanden bewaard worden.

 

Als de pumpkin spice siroop klaar is, dan houdt niets je tegen to spice things (en met ‘things’ bedoelen wij je espresso Martini) up.

Zet een kopje espresso (makkelijk toch). Giet hiervan met een barmaatje  30 milliliter in een shaker (of pot) met ijs. Voeg hier je koffielikeur naar keuze – wij gebruikten de Caffè likeur van Walcher – en, in ons geval, 30 milliliter Biostilla Vodka toe.
Even lekker hard shaken (met of zonder de pumpkin spice siroop) tot je een frostlaagje op je shaker ziet verschijnen.

Schenk uit (hold the ice) in een Martiniglas (ander cocktailglas mag ook natuurlijk), decoreer met 3 koffieboontjes en enjoy!

pumkin spice espresso martini

More of the same stuff