Zonder bijen geen appeltaart: alle redenen waarom we moeten bij-voeren op Nationale Zaaidag

by | Mar 19, 2023 | Life, Lifestyle, New

nationale-zaaidag-bijen

Op 22 april is het zowel Earth Day (Dag van de Aarde) als Nationale Zaaidag: dé dag waarop we massaal biologische bloemen zaaien om de bij bij te voeren. Dat deze bij-zondere dagen samen vallen, is niet voor niets. De bij en andere bestuivende insecten zijn namelijk ontzettend belangrijk in ecosystemen en voor onze eigen voedselvoorziening. Als het dus niet goed gaat met de bij, gaat het ook niet goed met de aarde. Help jij op 22 april een handje mee met zaaien? Er zijn verschillende initiatieven waar je gratis een zakje bloemzaad kunt ophalen zoals de Voedselbanken voor Bijen van The Pollinators.

nationale-zaaidag-bijen
nationale-zaaidag-bijen

Bij-voeren op Nationale Zaaidag: waarom is de bij zo belangrijk voor onze planeet?

Nationale Zaaidag dus. We horen je denken: ‘Ik vind het juist wel chill dat ik kan barbecueën zonder vervelende beestjes in mijn betegelde tuin.’ Even een korte les voor de mensen onder ons die niet zo goed hebben opgelet bij biologie en al hysterisch worden bij de gedachte van alles wat zwart met geel is en rondvliegt. De bij is goed. Die wil je houden (technisch gezien ben je dan trouwens imker). Ze bestuift bloemen, maakt honing, is goed voor onze natuur en steekt vrijwel nooit, dan gaat ze namelijk dood. De bij is nuttig. Op het gebied van Tinderdates zou de bij een absolute keeper zijn, de fluffy hommel iets té cute en soft, terwijl de wesp gewoon een kleine klootzak is waarbij je bij elke slok Radler moet oppassen of je hem niet inslikt. Gechargeerd uiteraard, wespen eten namelijk insecten zoals vliegen en muggen en zijn onder andere heel handig als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen insectenplagen in de landbouw. Maar wespen zijn geen bestuivers, bijen en hommels wel. En die hebben we nodig om bijvoorbeeld appeltaart te kunnen eten.

De bloemetjes en de bijtjes

Bestuiving is een noodzakelijk proces in de voortplanting van zaadplanten. Soms gebeurt dit door de wind, maar insecten helpen ook een handje om het stuifmeel van de meeldraden van de ene bloem naar de stamper van de andere bloem over te dragen. Voor meer dan 75% van de voedingsgewassen is deze bestuiving een must. Zonder bijen en hommels zou voeding als kersen, appels, frambozen, courgettes, aubergines, avocado’s, zonnebloemolie en mosterd compleet verdwijnen. Can you imagine? Welke emoji’s ga je dan gebruiken als je een ongepast appje over bloemetjes en bijtjes stuurt? Precies. Dat wordt zaaien dus op Nationale Zaaidag (of elke andere dag in het voorjaar).

nationale-zaaidag-bijen
nationale-zaaidag-bijen
nationale-zaaidag-bijen
nationale-zaaidag-bijen

Zoek de verschillen Black and Yellow-editie: de hommel, de wesp en de bij

Heb je moeite met het onderscheiden van de gevleugelde vrinden? Snappen we, ze hebben tenslotte allemaal geel met zwarte streepjes. Het is eigenlijk heel simpel:

     

  • De hommel is een groot en schattig pluizig bolletje. In het Engels is dit de ‘bumblebee’. Hommels zijn bestuivers, maar maken geen honing. Ze slaan alleen een beetje nectar op om voor zichzelf een voorraadje te hebben op slechtere dagen.
  • De wesp is feller geel dan de bij, is vrijwel kaal en heeft een lange, smalle taille. En hij ziet er gewoon veel chagrijniger uit. Wespen kunnen meerdere keren steken en zijn vleeseters. Ze eten insecten.
  • De bij – honeybee – zit qua uiterlijk eigenlijk een beetje tussen de hommel en de wesp in. Ze is minder fluffy dan de hommel, maar sowieso veel schattiger dan de wesp.

De bij is minder fluffy dan de hommel, maar veel schattiger dan de wesp.

Nationale Zaaidag: gratis bloemzaad halen

Help jij mee om de bijen en de o zo belangrijke biodiversiteit en ecosystemen in stand te houden? Tijdens de Nationale Zaaidag van de Bijenstichting zijn er verschillende initiatieven door het land. Zo wordt er op verschillende plekken gratis bloemzaad aangeboden via The Pollinators en Guerilla Gardeners organiseert activiteiten voor kids. Ook tof: knutsel zelf een bijenhotel in elkaar met dit DIY pakket van BLOOM your message of zet een bijenhotel met bloembak in je tuin: twee vliegen in één klap!