10 duurzame speelgoedcadeautips van Reiger en de Raaf

by | Nov 12, 2021 | Life, Momlife, Wannahaves

duurzame speelgoed cadeau's

Sinterklaas heeft afgelopen weekend weer voet aan wal gezet (waarom hij dit jaar niet op de stoomboot zat en hoe hij nu uiteindelijk hier is gekomen is mij nog steeds een raadsel, maar goed). En hoewel de Goedheiligman nog wel een paar weken zoet is met het vullen van al die kinderschoentjes, kunnen we er niet omheen dat ook de kerstdagen niet heel lang meer op zich laten wachten.

De feestdagen; volgens Andy Williams (google is your friend here), en ik ben er vrij zeker van dat het gemiddeld kind zich hier helemaal bij aansluit, “the most wonderful time of the year”. Persoonlijk zou ik het meer omschrijven als een mix van creatieve uitspattingen, opwinding (good and bad) en op z’n minst een aantal stressvolle momenten. Als familiebijeenkomsten (die goed of slecht kunnen zijn) of het voorbereiden van uitbundige feestmaaltijden al niet genoeg zijn om je hartslag enigszins te verhogen, dan is het wel het vinden van het “perfecte” cadeau wat voor velen ieder jaar weer een dingetje is. Voor de bewuste shopper die zich bekommert over de impact die al deze aankopen hebben op het milieu en de voorkeur geeft aan vintage vondsen,duurzaam speelgoed of andere aankopen met een kleinere of zelfs minimale ecologische footprint kan deze jaarlijkse uitdaging zelfs nog iets groter zijn.

duurzaam speelgoed
duurzaam speelgoed

Speelgoed keuzestress.

Wat koop je voor de kinderen (die stiekem al zoveel hebben)? Het is een vraag die velen van ons zichzelf ieder jaar (of meerdere keren per jaar) stellen. Je wil graag dat ze er wat aan hebben (duh),  dat ze er eindeloos mee kunnen spelen (lees: meer tijd voor jezelf), stimuleert tot creatief en fantasierijk spelen en dus bij voorkeur ook graag dat het duurzaam is. Oh ja en nu we toch bezig zijn; er ook nog een beetje mooi uitziet wanneer het in je woonkamer staat (no shame, we get it) .

Gelukkig is er tegenwoordig voldoende keus als het gaat om speelgoed die hun impact op het milieu minimaliseren, van potloden en lolly’s die je kunt planten (ja, echt!) tot hele speeldorpen gemaakt van gerecyclede of natuurlijke materialen.

Wij spraken met Florrie Walraven, eigenaresse van webshop Reiger en de Raaf, een speelgoed webshop waar bewuste ouders (maar ook andere bewuste shoppers natuurlijk) een bewuste en verantwoorde keuze kunnen maken. Bij Reiger en de Raaf vind je ‘open einde’ speelgoed, alles voor ‘small world play’ en daarnaast zijn de spullen die ze verkopen ook nog eens esthetisch verantwoord (yes, you heard that right). Dus doe jezelf een plezier, en bookmark deze site maar vast als een van je favorieten.

 

duurzame speelgoed cadeau's
duurzame speelgoed cadeau's
duurzame speelgoed cadeau's
duurzaam speelgoed

Reiger en de Raaf – Duurzaam speelgoed met een verhaal

Florrie en haar vriend Jelle zijn een  avontuurlijk (letterlijk en figuurlijk) stel, barstensvol ideeën en plannen. Op een mooie zomerse dag op een terras onder de Spaanse zon werd het zaadje geplant voor Reiger en de Raaf.

Florrie, opgeleid als pedagoog, is gespecialiseerd in mindful ouderschap. Met ‘vrijheid’ als een van haar belangrijkste kernwaarden besloot ze haar baan in het Emma Kinderziekenhuis AMC op te zeggen om deze nieuwe droom te kunnen verwezelijken.

Jelle studeerde lucht-en ruimtevaart techniek in Delft en is sinds 2014 actief ondernemer. Zo is hij ook een bedrijf (JOHAN) gestart dat tracking technologie toepast in de sport. Waar Florrie het gezicht is, is Jelle het technisch brein achter Reiger en de Raaf.  Samen zijn ze naast het fantastisch team dat schuilgaat achter Reiger en de Raaf ook trotse ouders van  zoon Fos en dochter Pomme.

Speciaal voor ROUX stelde Florrie een top 10 samen van het leukste duurzame speelgoed om cadeau te doen voor de feestdagen (of ieder ander moment).

duurzame speelgoed cadeau's
Duurzame speelgoed cadeau's

Grote naturel regenboog Oyuncak House

Deze prachtige grote regenboog bestaat uit 12 bogen waar heel fijn mee gespeeld kan worden. Stapelen, figuren leggen, als tunnel of brug gebruiken voor auto’s of dieren, of als wobbel voor kleine knuffels! Je kinderen zullen zelf nog véél meer mogelijkheden verzinnen. Deze regenboog is trouwens zo mooi dat hij ook niet misstaat als decoratiestuk in de kinderkamer of zelf de woonkamer.

Pop Blue Pompon Studio

De prachtige linnen poppen van dit merk worden allemaal met de hand gemaakt door Ida; een psycholoog die begon met het naaien van mooie poppen en dit uiteindelijk voor de kost is gaan doen. De poppen worden gemaakt van  reststoffen. Hierdoor zijn alle poppen net even anders, en heb je dus altijd een unieke pop! 

Zoek & Vind puzzel Desert – Mudpuppy

Puzzel deze zoek & vind puzzel vol bosdieren in elkaar en test daarna je observatie skills. In de rand van de puzzel staan meer dan 40 dieren om terug te vinden in het tafereel. Extra leuk dus want de fun houdt niet op als je puzzel klaar is!

‘De poppen van Blue Pompon Studio zijn alleen al heel mooi om naar te kijken .’

duurzaam speelgoed
duurzaam speelgoed

Stekers Atelier 4

De handgemaakte houten stekers van Atelier 4 zijn decoratief bedoeld voor bijvoorbeeld de seizoenstafel/jaartafel of hoekje, plankje of vensterbankje. Niet geschikt om mee te spelen maar wel om de meest mooie en hopelijk magische aankleding mee te creëren.

Lappenpop Silaiwali bohemian

Wie zegt dat duurzaam speelgoed niet fashionable kan zijn kent de poppen van Silaiwali bohemian nog niet.De Indiase Social Enterprise uit New Delhi traint vrouwelijke vluchtelingen uit Afghanistan in het maken van lappenpoppen van restant stoffen uit de mode industrie.

‘Kinetisch zand is echt mijn favoriet! Ik kan er helemaal van genieten om dit de avond van tevoren voor Fos klaar te zetten. Dan maak ik het zand netjes en vul alle bakjes met Grapat. Ik weet 100%  zeker dat dit bij ieder kind een hit is.’

Kinetisch zand – Relevant Play

Heb je wel eens een kind ontmoet die niet graag met zand speelt? Precies, die zijn er niet. Als je dit kinetisch zand eenmaal gevoeld hebt, probeer er dan zelf nog maar eens  vanaf te blijven! Urenlang speelplezier gegarandeerd.Plakt alleen aan zichzelf (dus lekker makkelijk met opruimen. We hoorden je wel denken).

Rust & Ritme kaarten – Twee armen vol

Rust, reinheid en regelmaat. Zelfs als je (nog) geen kinderen hebt weet je wat hiermee bedoelt wordt.. Het bieden van een herkenbaar dagritme is voor kinderen een belangrijke houvast in de dagelijkse structuur, met rust tot gevolg (en daar plukt iedereen de vruchten van). Deze Rust & Ritme kaarten zijn een hulpmiddel voor bewuste tijd tussen ouder en kind.

duurzame speelgoed cadeau's
duurzame speelgoed cadeau's
duurzame speelgoed cadeau's
duurzaam speelgoed

Julian is een Zeemeermin – Jessica Love

Een vrolijk en gelaagd prentenboek, met weinig tekst en overtuigende, kleurrijke prenten. Het staat vol flash forwards en hints waardoor het net even dat extraatje krijgt. En zoals wij het graag zien,wordt diversiteit in dit boek in volle glorie gevierd, zoals het hoort.

Houten Stempels – Eduplay

Mooie set van 4 super leuke houten stempels met verschillende patronen. Leuk om mee te stempelen in kinetisch zand, maar ook voor in de verf, klei of in deeg om de mooiste koekjes te maken.

Sensory Ball set – Natruba

Voor de allerkleinste heeft Natruba deze mooie set van twee sensory ballen. In de ballen zit een klein belletje. Dus naast de fijne motoriek wordt ook het gehoor gestimuleerd. Door het reliëf op de ballen is het voor baby’s heel fijn sensorisch materiaal. Natruba is een Deens familiebedrijf waar ze alles met de hand maken van 100% natuurlijk hevea rubber.

‘Julian is een zeemeermin is echt heel mooi inclusief en modern verhaal. De kleurrijke illustraties zijn zo mooi dat je ze in zou willen lijsten.

Mocht je dus voor de feestdagen (of voor een ander moment) nog op zoek zijn naar een fijn duurzaam speelgoed cadeau voor je kroost (of die van een ander), overweeg dan deze opties die gegarandeerd een hit zullen zijn, niet alleen bij de kinderen zelf, maar ook bij Moeder Natuur.

Photo credits: Grote naturel regenboog: Femke Buningh, Kinetisch zand: Willemine.fotografie