Zo kan het ook: deze vegan schoenen van A Perfect Jane zijn gemaakt van appels

by | Apr 5, 2022 | Fair Fashion, Selfcare

vegan schoenen a perfect jane

De harde waarheid van tv-programma’s als Genaaid en de Prijsknaller liegt er niet om: de meeste kleding die we vinden in de winkelstraat is verre van duurzaam. Het productieproces en de materialen zijn mens- en dieronvriendelijk en bovendien heel slecht voor onze planeet. Suzanne Harper wilde het verschil maken en richtte haar eigen vegan schoenen label op. De vegan en sustainable damesschoenen van A Perfect Jane zijn gemaakt van appelleer. Zo kan het dus ook!

vegan schoenen a perfect jane
vegan schoenen a perfect jane

De zoektocht naar trendy vegan schoenen

Het idee voor vegan schoenen en het ondernemersverhaal van Suzanne beginnen met haar hond, de Mechelse herder Jane, waar ‘A Perfect Jane’ naar is vernoemd. “Ik heb Jane al van pup af aan en sindsdien zijn we onafscheidelijk. Ik ben toen ook al heel snel gestopt met vlees eten, puur vanuit dierenliefde. Ik zag filmpjes van hoe dieren behandeld worden en toen ging er bij mij écht een knop om, ik kon het gewoon niet meer eten. Later ging ik ook stilstaan bij wat ik aan kleding draag. Leren schoenen, leren jasjes en tassen. De stap naar volledig vegan heb ik pas vijf á zes jaar geleden gemaakt. Ik heb daar zelf echt totaal geen moeite mee, het aanbod is tegenwoordig zo enorm uitgebreid, je hoeft niets te missen.”

Suzanne werkte een lange periode in de detachering in de bouw- en schilderbranche, tot ze besloot iets te gaan doen waar haar hart écht ligt: “Ik had een hele mooie carrière, maar het idee van een nieuwe uitdaging begon steeds meer bij me te kriebelen. Ik wilde ontdekken of iets meer met mijn passies kon gaan doen.” Door een persoonlijk ontwikkelingstraject van The New Business Women kwamen er twee kernwaarden samen: “Ik ben al mijn hele leven een enorme dierenvriend én modeliefhebber. Maar ik liep er altijd tegenaan dat je niet echt trendy vegan schoenen kon kopen. Je had eigenlijk alleen maar vegan sneakers, maar daar kan ik op mijn werk echt niet mee aankomen. Dan wil je gewoon een nette laars en een hakje. Nu zijn er genoeg nepleren laarzen voor paar tientjes, maar die zijn niet duurzaam en gaan transpireren. Via via kwam ik in contact met de huidige designer van A Perfect Jane. Zij is al heel lang schoendesigner en wilde zich meer richten op duurzame trajecten. De perfecte match!”

“Er bestonden eigenlijk alleen maar vegan sneakers, maar daar kan ik op mijn werk niet mee aankomen.”

vegan schoenen a perfect jane

Vegan leer gemaakt van appels

De vegan schoenen van A Perfect Jane worden gemaakt van appels en dat is niet voor niets. Suzanne: “Drie maanden nadat we onze ontwerpen hadden opgestuurd naar de fabriek in Portugal stonden de eerste samples al klaar. Dat was écht een bijzonder moment. De schoenen zaten meteen ook heel lekker toen we gingen passen. Daarna startte de zoektocht naar geschikte materialen op een grote schoenenbeurs in Milaan. Er bestaan eigenlijk super veel vegan alternatieven voor leer. Denk aan leer van champignons, druiven en mango’s. Maar niet alles is sterk genoeg om schoenen van te maken. We probeerden eerst maisleer, waar bijvoorbeeld ook de Veja sneakers van worden gemaakt. Een prachtig plantaardig alternatief voor echt leer. Een laars komt echter onder veel meer druk te staan dan sneakers, dus dit materiaal scheurde te snel. Per toeval werd ik gebeld door een leverancier die appelleer uit Italië importeert: AppleSkin™. Het gaat om zogenaamde ‘afval appels’ van de boomgaard in Italië. De appels die op de grond vallen en niet goed genoeg zijn voor consumptie. Onze schoenen lossen dus ook meteen voedselverspilling op. De hele appel wordt compleet vermalen tot pulp. Na het drogingsproces blijft de ruwe vezel over die wordt gemengd met gerecycled PET voor de stevigheid.”

vegan schoenen a perfect jane
vegan schoenen a perfect jane

These boots are made for walking

Walking on plants dus! En het mooie is: ze zitten heerlijk en het verschil is niet te zien. “De eerste sample wordt altijd gemaakt van restmateriaal omdat je toch eerst moet passen en bijschaven. De fabriek in Portugal had de eerste samples dus gemaakt van echt leer. Daarna is die schoen exact nagemaakt van appelleer. Die beide samples heb ik nu thuis naast elkaar staan en niemand kan de laars van het echte leer van de laars met appelleer onderscheiden.”

Naast appelleer wordt er ook gebruik gemaakt van gerecycled rubber, gerecycled PET, mais en kurk. Deze combinatie zorgt ervoor dat de vegan schoenen perfect ademen en je geen last krijgt van zweetvoeten. In tegenstelling tot veel andere nepleren laarzen. De binnenvoering van de laarzen is een combinatie van mais met gerecycled PET. Door dit comfortabele materiaal blijven je voeten lekker warm en droog. De binnenzolen zijn gemaakt van kurk. Een biologisch afbreekbaar materiaal: “Het grote voordeel van binnenzolen van kurk is dat het zich aanpast aan de vorm van je voet, goed ademt en geurvrij is. Ook wanneer je met je blote voeten in de schoenen stapt: het blijft kurkdroog,” lacht Suzanne.

De zolen zijn gemaakt van een hoge kwaliteit gerecycled rubber en hebben een uniek kenmerk. Elke laars heeft een felgroene zool met de nerven van een blad erin geprint. Een mooie knipoog naar de plantaardige materialen en de liefde voor de natuur.

“Ik wil met A Perfect Jane uiteindelijk de Veja van de vegan laarzen worden.”

Een collectie vol oogappeltjes

De eerste collectie van A Perfecte Jane, die tot stand kwam door middel van crowdfunding, bestaat uit de populaire cowboyboots. Voor de zomercollectie komen daar ook muiltjes en loafers bij. Alles met een eigen unieke stijl en de kenmerkende groene zool. Suzanne: “Ik ben een enorme Ibiza fan en vind zelf de western stijl heel erg leuk. De cowboyboots passen perfect onder jeans of een jurkje, je kunt er alle kanten mee op. Ik wilde wel voor een combinatie gaan tussen echte eyecatchers en wat neutralere cowboysboots die je ook gewoon naar je werk aan kunt.”

Dit najaar worden er ook laarzen zonder western tintje aan de collectie toegevoegd. “Het is enorm kostbaar om in alle maten een nieuwe leest te laten maken. Dit is de vorm van de schoen en de hak. We hebben voor het volgende seizoen wel een nieuwe leest met een platte hak toegevoegd, hier komen mooie basic hoge en middenhoge laarzen van. De hak van de leest die we voor de cowboyboots hebben gebruikt is supercomfortabel, dus die gaan we gebruiken voor een chelsea boot en een overknee laars.

De toekomstdroom van Suzanne? “Ik wil de Veja van de vegan laarzen worden! Maar daarnaast heb ik ook de droom om de vegan collectie verder uit te breiden met tassen, riemen, jasjes en om op een bepaald punt ook een herencollectie te ontwikkelen.”

Ook vegan schoenen shoppen? Kijk op aperfectjane.com voor de complete collectie of shop ze met de rest van je fair fashion bij Shop Like You Give a Damn.

vegan schoenen a perfect jane