Shop Like You Give a Damn: het warenhuis voor shoppen met een schoon geweten

by | May 24, 2021 | Fair Fashion, Selfcare

Shop Like You Give a Damn

Waar je vroeger nog vies werd aangekeken wanneer je jezelf profileerde als bijvoorbeeld feminist of vegan en je werd bestempeld als “vreemde boomknuffelaar of geitenwollensokken type” wanneer je aangaf dat je koos voor een bewust leven en daarbij behorende bewuste keuzes , wordt deze levensstijl tegenwoordig gelukkig steeds meer omarmd. En als bewuste shopper kun je bij Shop Like You Give a Damn je hart ophalen.

De toenemende belangstelling voor duurzaamheid zorgt er ook voor dat bedrijven hier steeds meer aandacht aan besteden. Yes, duimpje omhoog. Helaas niet altijd met het gewenste resultaat. Want in plaats van echt groen te gaan, kiezen bepaalde merken in plaats daarvan voor de greenwashing-route. Fail!

Shop Like You Give a Damn
Shop Like You Give a Damn
Shop Like You Give a Damn

Nobody likes dirty laundry

Dubieuze beweringen, ecologische afbeeldingen en marketingtaal voegen allemaal een laagje duurzaamheid toe aan producten die zijn ontworpen om ons ervan te overtuigen dat ze het milieu helpen, in plaats van dat ze daadwerkelijk zijn ontworpen om het milieu te helpen. Greenwashing kan aankoopbeslissingen dus nog verwarrender maken dan dat ze soms al zijn.

Wil je tegenwoordig ECHT weten wat je koopt, dan moet je bereid zijn om goed onderzoek te doen. Of, je gaat ethisch shoppen bij Shop Like You Give a Damn.

‘We gaan diep, want het is onze missie om van compassie en duurzaamheid het nieuwe normaal te maken.’

Shop Like You Give a Damn is het online vegan, fair en duurzame warenhuis. Ze doen onderzoek naar én verzamelen fashion, cosmetica en homeware van vegan, fair, duurzamere, inclusieve en sociale ondernemingen. Samen met een onafhankelijke partner verifiëren zij of de claims rondom werkomstandigheden en duurzaamheid van (mode)merken wel echt kloppen of dat er misschien een “luchtje” aan zit zodat jij met een gerust hart kunt shoppen.

The struggle is real

Stel, je bent een jonge, dedicated vegan, en je hebt enorme behoefte om te shoppen, want: niks om aan te trekken (we know, super herkenbaar). Maar omdat you practise what you preach, wil je wel graag ‘fair’ shoppen. Kannie moeilijk zijn toch? Wel dus! Shop Like You Give a Damn co-founder Stephan kon er niet langer tegen. Als veganist wilde hij ook graag ‘gewoon’ kunnen shoppen, maar dan wel met een schoon geweten. Dus diervrij, en graag ook op het gebied van milieu en mensenrechten goed in de haak. Oh ja, en ook nog stijlvol, laten we dat vooral niet vergeten. Want het oog wil tenslotte ook wat, am I right?

Tijdens zijn off- en online zoektochten trof hij echter vooral truien aan die dan uiteindelijk tóch uit een wolmix vervaardigd bleken te zijn of jeans waar dan net weer ff dat lappie leer – wie kent ‘m niet – in genaaid zat, kon hij al helemaal geen chocola maken van al die greenwashende teksten. En laten we het maar niet hebben over het puntje stijlvol…..

Shop Like You Give a Damn
Shop Like You Give a Damn

Don’t be bitter, be better

Stephan besloot echter niet om met een pruillip en een bak ijs op schoot op de bank te gaan zitten kniezen. Nee, hij zette zijn frustratie om in iets positiefs (man naar ons hart).

Uit zijn eigen frustratie en het besef dat hij niet de énige kon zijn met dit probleem, ontsproot een business idee, voeg daar een dosis toch eigenlijk verdraaid waardevolle bemoeierij en inmiddels full commitment van wifey Kim aan toe en online vegan, fair en duurzamer warenhuis Shop Like You Give a Damn was geboren.

Dit online vegan & fair warenhuis gives, zoals de naam al zegt, a damn om de wereld en vraagt jou om dat ook te doen

Duurzaam winkelen, met de bedoeling het milieu te sparen, is een fantastische manier om bewuster te consumeren en een uitstekende plek om te beginnen als het gaat om een bewust leven. Dus buy less, choose well and make it last. En bij voorkeur altijd vegan, fair en duurzaam.

Photo credits: Foto 1: NAE, Foto 2: Got Bag, Foto 3: NAE, Foto 4: Fotograaf Cindy, Foto 5: J-Label