Willicroft: het antwoord op kaas eten als je geen kaas meer eet

by | Apr 28, 2021 | Food, Products

Kaas. Wij krijgen daar dus geen genoeg van en het staat minstens in de top 5 van dingen waar je ons ‘s nachts voor wakker mag maken. Als kaas eten dan ook nog heel gemakkelijk een stukje duurzamer kan, dan heb je natuurlijk helemaal een match made in cheeseheaven.

Wij zijn dan ook mega fan van de producten van Willicroft: een plantaardig kaasbedrijf met de missie om de beste plantaardige kazen te creëren voor liefhebbers van zuivel kaas. Extra bijzonder aan Willicroft: ze hebben Moeder Natuur aangesteld als hun CEO en laten de keuzes en belangrijke besluitprocessen binnen het bedrijf over aan ‘Mother Nature’. Vinden wij fantastisch.

Willicroft store: dé plant-based kaaswinkel in Amsterdam

In de ommekeer naar een meer vegan lifestyle bleken kaas en wijn misschien nog wel het lastigste. Gelukkig komen er steeds meer goede plantaardige alternatieven voor kaas en blijken er ook al veel vegan wijnen op de markt. In hartje Amsterdam, aan de Spiegelgracht, vind je ‘The Netherlands 1st plant-based cheese store’. Absoluut eentje die op je ‘things to visit in Amsterdam’ kan. Deze winkel is volgepakt met plantaardige kazen en bijpassende wijnen. Niet alleen het assortiment van Willicroft trouwens, maar ook de vegan kaas van Rosie & Riffy, New Roots, Mr. & Mrs. Watson en Max&Bien vind je hier.

‘De plantaardige kaaswinkel van Willicroft is er eentje die absoluut op je ‘things to visit in Amsterdam’ kan.’

Een boerderij, 1 tractor, 12 koeien en een pakje sigaretten

Het achtergrondverhaal van Willicroft vinden wij trouwens net zo mooi als de kaaswinkel, de missie en de producten zelf. De naam Willicroft komt namelijk van de Willicroft Farm in Devon, waar de grootouders van oprichter Brad zich vestigden in 1957. Ze betrokken de boerderij met één tractor, 12 koeien en een pakje sigaretten. Hun missie? Zorgen dat mensen iets te eten hadden na de Tweede Wereldoorlog. De origine van Willicroft is dus niet per se plantaardig, maar het was wel een plek waar de dieren een goed en gezond leven hadden. Oprichter Brad: ‘But even the happiest cows still have a negative impact on the environment, putting our planet at risk for future generations.’ Een aantal jaren geleden begon Brad met een ‘predominately plant-based diet’, wat betekent dat je niet volledig vegan, maar wel zo veel mogelijk veganistisch eet. Hij ontdekte dat er voor vlees en melk al veel goede plantaardige alternatieven waren, maar dat vegan kaas toch een vak apart bleek te zijn. Wat begon als een hobbyproject is inmiddels uitgegroeid tot wat Willicroft nu is. Een merk met de lekkerste plantaardige kazen en Moeder Natuur als CEO.

Even the happiest cows still have a negative impact on the environment, putting our planet at risk for future generations.’ – Brad, Founder

Fond of fondue

Maar als kaas niet meer gemaakt wordt van zuivel, wat zit er dan wel in? Nou, cashewnoten bijvoorbeeld. Maar ook kokosolie, gefermenteerde sojabonen en edelgistvlokken (nutritional yeast). Daarbij draagt Willicroft ook nog een steentje bij tegen voedselverspilling. Een van de zelfgemaakte culturen van Willicroft is rejuvelac, waarvoor quinoa wordt gefermenteerd. Aan het einde van dit kweekproces blijft er enorm veel gefermenteerde quinoa over. Andres Jara, een lokale chef-kok heeft hiermee een mosterd gecreëerd. En dat is dan weer toevallig ontzettend lekker bij kaas!
Wil je ook de producten van Willicroft uitproberen? Denk aan een rode bietencarpaccio met This is not Grated Cheese óf This is not Greek White – ook lekker. Of misschien ben je net als wij heel erg fond of fondue? De kaaswinkel in Amsterdam heeft ook een online shop, maar je vindt de producten ook bij o.a. Albert Heijn, Crisp en Picnic.

More of the same stuff