Save the planet, one Lowlander beer at a time

by | May 25, 2021 | Food, Products

De mensen die ons kennen, weten dat wij niet vies zijn van een (of twee, ok drie dan) biertje, en al helemaal niet als dat biertje verspilling tegen gaat (yasss) èn bijdraagt aan een betere wereld: winning at life. Wij geven je 5 redenen om meer Lowlander in je leven te halen. Cheers to good drinking! 

Brewed with botanicals

De meeste mensen associëren ingrediënten zoals kruiden, specerijen en vruchten over het algemeen als het belangrijkste ingrediënt van gin, en nou ja, dat klopt! Maar Frederik Kampman, oprichter van Lowlander of Chief Botanical Officer (wij heroverwegen momenteel onze eigen functietitel ook) bij Lowlander, zoals zijn Linkedin profiel vermeld, heeft er echter een andere toepassing voor gevonden, je raadt het al, bier brouwen. GENIUS!

‘Bij Lowlander wordt bier gebrouwen voor mensen die heerlijke bieren willen die allesbehalve ‘gewoon’ zijn.’

In het bierassortiment, gemaakt en gebrouwen in Nederland (the lowlands, hence the name), gebruikt Frederik botanische ingrediënten zoals sinaasappelschillen, koriander, witte thee, kardamom en vanille.

Lowlander: gouwe ouwe anno nu

De bieren zijn geïnspireerd op de rijke geschiedenis van het Nederlandse brouwen gecombineerd met een passie voor distilleren (van oudsher worden in sterke dranken zoals gin botanicals gebruikt). In de Gouden Eeuw reisden Nederlandse ontdekkingsreizigers de wereld rond en keerden ze terug naar huis met bootladingen boordevol kostbare kruiden en specerijen. Deze botanicals vonden al snel hun weg naar het Nederlandse bier om zo extra smaak toe te voegen.

Waste to taste

Bij Lowlander zijn ze ervan overtuigd dat een klein beetje Nederlandse vindingrijkheid gecombineerd met de kracht van de natuur grenzeloze mogelijkheden creëert. En als botanisch brouwer vinden ze dan ook dat ze de schoonheid en voordelen van de natuur nooit als zelfsprekend mogen beschouwen.

‘Botanicals komen letterlijk uit de natuur. In plaats van voortdurend van onze planeet te nemen, kiezen we ervoor om minder weg te gooien, vaker te hergebruiken en te recyclen waar mogelijk. Zo geven we nieuw leven aan waardevolle reststromen die nog steeds bomvol smaak zitten!’

Wat een verspilling blijkt voor de één, wordt door Lowlander omgetoverd tot vol van smaak.

Hoe ze dit doen? Nou gewoon, zo gebruikten ze left-over citrusschillen uit de horeca voor hun 0.00% Wit bier en plukten ze ontelbare dennennaalden van afgedankte kerstbomen (true story) om er zo een Winter I.P.A. van te kunnen maken. Daarnaast geeft Lowlander ook graag terug aan de natuur. Zo gaat een deel van de opbrengst van de 0.3% Tropical Ale naar het WNF en hun missie om plastic uit de oceaan te halen. En voor iedere Cool Earth lager die verkocht wordt, plant Lowlander een zeegrasplantje in het waddengebied. Als partner van The Pollinators steunt het biermerk het behoud en versterken van biodiversiteit én hebben ze een Organic Blonde Ale op de markt gebracht, die – what’s in a name – is gemaakt met biologische ingrediënten.

Dus mocht je nog eens een goed excuus nodig hebben om een biertje open te trekken…. Dan hebben wij je er hierboven alvast 5 cadeau gegeven. En nu we het er toch over hebben, wij trekken er ook nog maar een (of twee) open want ja, goed voor de planeet en wij zijn de beroerdste niet. Cheers!

More of the same stuff