High end eten wat de pot schaft met de Instock Rescue Box

by | May 14, 2021 | Food, Products

Bulgursalade met geroosterde groenten en een créme van ui, frambucha van framboos-kombucha sabayon, Choco Chestnut Courgette en een Pieper biertje on the side. Kwijl je al? Goedzo! Want al dit soort heerlijke gerechten en producten vind je in het restaurant van Instock in Amsterdam en zijn voor 80% gemaakt van gered voedsel. Inmiddels heeft Instock, samen met andere chefs en restaurants in Nederland, al ruim 1.020.120 kilo aan eten gered van verspilling. Sinds kort kun je daar ook thuis aan bijdragen met de Instock Rescue Box in samenwerking met Boerschappen.

‘De Nederlandse consument verspilt thuis zo’n 41 kilo per persoon per jaar aan eten. Dit komt neer op zo’n €2,5 miljard per jaar in Nederland.’

Instock: van restaurant naar lifesaver van voedseloverschotten

Wat ooit begon als een restaurant waar creatieve gerechten werden gekookt met overgebleven voedsel, is inmiddels uitgegroeid tot de lifesaver van kilo’s aan goed eten wat voorheen in de prullenbak belandde. Maar liefst een derde van al het voedsel wereldwijd wordt verspild. Instock wil het thema voedselverspilling op de (menu)kaart zetten. Dit doen ze door te koken met overschotten en imperfecte producten in het restaurant, door middel van masterclasses, kookboeken en hun eigen Pieper- en Bammetjes Bier en Instock granola.

‘We willen mensen laten nadenken over ons voedselsysteem en hoe iedereen hier een aandeel in heeft.’

Voedselverspilling is echt een enorm probleem. Het is niet voor niets een van de Sustainable Development Goals (SDG’s of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) die de Verenigde Naties in 2015 heeft opgesteld. Instock: ‘Met het weggooien van eten gaat het niet alleen om de verspilling van geld of het product zelf. Ook de energie die in de teelt, de verpakking, koeling en bereiding van voedsel is gestoken gaat verloren bij het weggooien. Uit onderzoek van de Food and Agriculture Organization komt naar voren dat wereldwijd elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verloren gaat. De Nederlandse consument verspilt thuis zo’n 41 kilo per persoon per jaar aan eten. Dit komt neer op zo’n €2,5 miljard per jaar in Nederland.

Yes. Dat lees je goed: €2,5 miljard per jaar aan eten. In de prullenbak. En dat terwijl er wereldwijd nog altijd mensen amper iets te eten hebben en in Nederland de Voedselbanken het steeds drukker krijgen. Het is te bizar voor woorden. ‘Vanuit Instock stimuleren wij het om producten naar de Voedselbank te sturen. Hoe minder verspilling, hoe beter! Maar (helaas) is er veel meer voedselverspilling dan dat de Voedselbank aan kan. Instock heeft goed contact met de Voedselbank, en we doneren 20% van de producenten aan de voedselbank. Daarnaast proberen wij hun werkzaamheden te versterken. Bijvoorbeeld door ze in contact te brengen met potentiële leveranciers, of door onze kennis te delen omtrent het logistieke ophaalproces. Wij geloven dat we voedselverspilling niet kunnen verminderen door alleen eten te doneren. Er moet structureel iets veranderen. We willen mensen laten nadenken over ons voedselsysteem en hoe iedereen hier een aandeel in heeft. Wij denken dat we met ons initiatief een positieve manier hebben gevonden om zoveel mogelijk mensen hierin te betrekken.’

Bananen redden met de Instock Rescue Box

Zoals gezegd draagt Instock op verschillende manieren bij aan het verminderen van verspilling. Sinds kort hebben ze de handen ineen geslagen met het Brabantse Boerschappen. Daar kun je nu de Instock Rescue Box bestellen, dé box tegen voedselverspilling. In deze box van ongeveer 10kg vind je minimaal 12 verschillende soorten groenten en fruit, soms met een klein schoonheidsfoutje.

Wij mochten een box proberen en maakten daar onder meer Vegan Cinnamon Rolls, Dirty Piña Colada en Ratatouille van. De box zat echt tot de nok toe gevuld met onder meer bananen, peren, sinaasappels, meloen, ananas, aubergine, uien, tomaten, aardappels en prei. Een 2-persoons huishouden zou er met gemak een week van kunnen eten. En die schoonheidsfoutjes? Wij hebben ze niet kunnen ontdekken. We stonden echt versteld van het feit dat deze producten anders weg waren gegooid. Voor €19,50 bestel je een Rescue Box, bespaar je CO2 én help je Instock nog meer voedsel te redden.

Meer lezen over voedselverspilling? Kijk ook eens bij Samen Tegen Voedselverspilling en Verspilling is Verrukkelijk.

More of the same stuff