
Boodschappen doen bij de boer, ik herinner me nog goed dat mijn ouders dat vroeger altijd deden. Zij deden een middagje “Boerschappen” bij de lokale boeren in en om het dorp en mij kon je dan meestal terug vinden bij de kippen of in de keuken bij de boer (ik wist al jong waar ik moest wezen voor “the good stuff”). En het lijkt misschien echt iets van vroeger, maar vergis je niet, want boodschappen doen bij de lokale boer is HOT en al helemaal sinds corona.
Fantastisch natuurlijk dat steeds meer mensen hun weg weten te vinden naar de boer en hun producten lokaal kopen, maar heel eerlijk, wie heeft er wekelijks tijd om al die boeren adresjes af te gaan? Not gonna lie: wij niet. En gelukkig hoeft dat ook niet want het Bredase Boerschappen, leverancier van maaltijdboxen, doet dit voor je, Easy Peasy Lemon Squeezy.


‘s Ochtends op het land,
‘s avonds op je bord
Boerschappen groeit hard en heeft momenteel een netwerk van ruim 125 kleinschalige makers en boeren. Elke dag rijden ze ’s morgens met busjes naar zo’n 30 à 40 boeren waar ze de producten kopen die ze voor die dag nodig hebben. ’s Middags worden de boxen in Breda in orde gemaakt en aan het eind van de middag kunnen deze dan door de klanten opgehaald worden. Of, nog handiger, want, we hebben het al druk genoeg, wordt de box bij je thuis afgeleverd. Met andere woorden: Wat ’s morgens nog bij de boer op het land in de klei zat, kan diezelfde dag nog bij jou op je bord liggen. Zonder winkels, zonder verspilling, vervuiling of driedubbele marges. Lekker bezig Boerschappen!
Het leven is goed in het Brabantse land
Het ontstaan van Boerschappen heeft een charmant verhaal: het begon in 2013 toen oprichters Stephanié en Stijn besloten hun boodschappen te gaan doen bij lokale boeren in het Brabantse land. Ze vroegen vervolgens 10 stellen uit hun vriendengroep om aan te haken zodat ze niet alleen voor hun eigen boodschappen aan het rijden waren en op deze manier dus ook voordeliger (voor hunzelf en de boeren) inkopen konden doen (smart thinking). Ze betaalden een eerlijke prijs aan de boer en kregen er verse, mooie en lekkere producten voor terug. Die “vriendengroep” is inmiddels enorm uit de kluiten gewassen, evenals het assortiment aan boodschappen.

‘Onze missie is om een zo kort mogelijke keten te realiseren’

Dit is het nieuwe lokaal
Lokaal boodschappen doen klinkt ook eigenlijk heel logisch. Want in een lokale keten krijg je veel meer te maken de seizoenen en wat er op dat moment beschikbaar is. Ik bedoel, ik ben gek op avocado’s maar het is eigenlijk helemaal niet normaal dat we die dingen “all year round” kunnen eten, of überhaupt kunnen eten want ze groeien hier niet eens. Wanneer je met de seizoenen mee eet, eet je vers (want het komt uit de buurt) en met een zo laag mogelijke belasting voor het milieu.
What’s your flavour?
En omdat smaak heel persoonlijk is, heeft Boerschappen diverse foodboxen beschikbaar met hierin eerlijke, lekkere en verse producten. Zo is er de bijvoorbeeld de vega- gemaksbox, ideaal voor wie mucho busy is maar toch graag vegetarisch wilt koken. De compleet box: dit is er eentje voor de echte lekkerbek, van vlees tot vis, alles zit in deze box. En ze hebben zelfs een rescue box! Say What? Ja, je hoort het goed. Bij Instock worden overschotten en imperfecte producten gered van de verspilling. Om deze producten een tweede thuis te geven en voedselverspilling tegen te gaan biedt Boerschappen de Instock Rescue Box aan.
‘Wij zien het als onze missie om mensen gemakkelijker, lekkerder en gezonder te laten eten op een manier waarop we samen zuinig kunnen zijn op de plek waar we ons thuis voelen.’
Wat je smaak ook is en welke box je dus uiteindelijk ook kiest, de inhoud is altijd super vers en uiteraard lekker duurzaam geproduceerd. En dat proef je!
