I AM GREEN: deze duurzame koffer is deels gemaakt van oude visnetten en touwen

by | Feb 1, 2022 | Travel, Trending

duurzame koffer

De reisbranche staat niet echt bekend vanwege zijn duurzame karakter. Toch vind je hier op ROUX een categorie ‘Travel’. Enerzijds omdat wij andere culturen te interessant vinden om ze enkel te ontdekken door films, boeken of door wat er op ons bord ligt. Maar we geloven ook dat je met kleine aanpassingen wel degelijk verschil kunt maken en je ecologische voetafdruk kunt verkleinen. Door vaker de trein of een elektrisch Volkswagenbusje te pakken bijvoorbeeld. Maar ook door rekening te houden met je bagage. We doken de duurzame koffer in met Tim Ouborg van Princess Traveller. Niet letterlijk uiteraard.

duurzame koffer
duurzame koffer

Van hockeysticks naar duurzame koffer

Lockdowns en gesloten grenzen: wat doe je als koffermerk wanneer de reisbranche van de één op de andere dag volledig stil ligt? Voor Princess Traveller-oprichters Tim en Florentine Ouborg lag het antwoord in één van hun vier pijlers: innoveren. Zij hebben deze periode juist gebruikt om hun groene kofferlijn in een stroomversnelling te brengen. Dit resulteerde in de I AM GREEN collectie met een wel heel duurzame koffer waarbij de wielen, het trolleysysteem en de handvatten zijn gemaakt van oude visnetten en touwen. Daar kunnen we alleen maar extreme bewondering voor hebben.

Het verhaal van Princess Traveller begint ruim 10 jaar geleden, toen broer en zus op zoek gingen naar een product voor iedereen. Tim: “We hadden destijds al Princess Sportsgear (hockey), maar hockey heeft een beperkte doelgroep. We zijn toen vanuit de hockeytassen en sporttassen doorgerold in reistassen, trolleys en koffers. Zo is Princess Traveller ontstaan.”

Wat het merk anders maakt dan andere koffermerken? Het wordt gerund op de vier pilaren: betaalbaarheid, innovatie, spraakmakende marketing en Dutch Design. “Ons doel is om betaalbare kwaliteit en design te bieden voor iedereen,” vertelt Tim. “Die betaalbaarheid is ook een vereiste voor onze duurzame koffers. Pas als je het aantrekkelijk en toegankelijk maakt voor iedereen, kun je écht verschil maken. Met een koffer van meer dan 200 euro krijg je dat niet voor elkaar. Daarnaast staat innovatie hoog bij ons in het vaandel. Zo waren we het eerste merk met een ingebouwde weegschaal in onze koffers, maar er zijn ook exemplaren met een ingebouwde powerbank of paspoorthouder.”

“Ons doel is om betaalbare kwaliteit en design te bieden voor iedereen. Dat is óók een vereiste voor onze duurzame koffers.”

duurzame koffer

Groenste koffermerk ter wereld

Met de I AM GREEN collectie zet Princess Traveller een grote stap vooruit in hun ambitieuze droom: het meest duurzame en groene koffermerk ter wereld worden. “We hadden afgelopen periode onze handen vrij en wilden écht verder doorpakken op duurzaamheid. Dit willen we als het grote speerpunt van de organisatie gaan neerzetten. We zijn in 1,5 jaar tijd dagelijks bezig geweest met ontwerpen en testen en daar is onze I AM GREEN collectie uit voortgekomen. Zo’n duurzame transitie blijft een ongoing proces. We zijn er ook nog lang niet en blijven continu verbeteren. Dan heb je een compleet duurzame koffer en bedenk je ineens: ‘Oh ja, de labels en de verpakking.’ Het tape wat op de dozen zit, is nu bijvoorbeeld van bruinpapier. Zolang je open en transparant bent en daarna de juiste stappen wel weer maakt, ben je op de goede weg. Behalve wijzelf, zijn ook onze producenten GRS en BSCI gecertificeerd op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Voor die duurzame transitie krijgen ze bij Princess Traveller hulp van mooie partijen. Tim: “Wij leren ook weer elke dag en krijgen gelukkig veel advies en richting van onze partners zoals de Nationale Postcode Loterij en Waste Free Oceans die belangrijk zijn geweest voor deze doorbraak. We doen het koffer voor koffer, dat kost gewoon tijd. Uiteindelijk willen we het assortiment van gerecyclede koffers groter maken dan het normale assortiment en het liefst ooit helemaal vervangen. Dat is onze stip aan de horizon. Dit maakt het ook makkelijker om onze doelstellingen te formuleren, zodat we de juiste keuzes maken. Ik krijg daar enorm veel energie van. We zijn echt iets gaafs aan het bewerkstelligen samen en kunnen de markt veranderen.”

duurzame koffer
duurzame koffer

I AM GREEN: de duurzame koffer deels gemaakt van oude visnetten en touwen

Eerder lanceerde Princess Traveller al de Green Collection. Dit zijn koffers waarvan de schaal, de binnenvoering en de ritsen zijn gemaakt van gebruikte en gerecyclede PET flessen. Daarnaast hebben ze duurzame reistassen op de markt gebracht.

Met de I AM GREEN collectie maakt het merk een next step en maximaal hergebruik van de grondstoffen. Deze revolutionaire koffers zijn gemaakt van 100% gerecyclede materialen: “Van onze nieuwste koffers zijn de wielen, het trolleysysteem en de handvatten gemaakt van oude visnetten en touwen. Deze worden door Waste Free Oceans en haar partners verzameld in havens over de hele wereld. Voor dit traject zijn we enorm gestimuleerd door de Nationale Postcode Loterij. Samen kijken we hoe we de organisatie en onze producten kunnen verduurzamen. Alles valt of staat met de kwaliteit, die staat altijd voorop en moet top blijven. De koffers moeten sterk zijn, want er wordt veel mee gegooid. We zijn aan het kijken of we de harde schaal, die nu nog van gerecyclede PET flessen wordt gemaakt, ook van oude visnetten en touwen kunnen maken. Daarvoor lopen nu allerlei testen.”

Wie de Netflix-documentaire Seaspiracy heeft gezien, weet dat gedumpte visnetten en touwen een grote oorzaak zijn van de plasticvervuiling in wateren overal ter wereld. Deze plastics staan in de top 10 van meest gevonden zwerfafval in onze zeeën. Samen met de Nationale Postcode Loterij, Plastic Soup Foundation en Make A Change World is Princess Traveller een grote opruimactie gestart in Bali. “Bali is een populaire vakantiebestemming vanuit Nederland. Samen met deze partijen hebben we drijvende barrières gebouwd in de meest vervuilde rivieren van Bali. Hiermee ruimen we de komende drie jaar zeker 400.000 kilo aan plastic op.”

Circulaire bagage: van koffer naar koffer

Als het aan Tim en Florentine ligt, stopt het daar voorlopig niet: “We zijn nu dus al verder aan het kijken of we de schalen van de koffers ook kunnen maken van oude visnetten en touwen. Daarmee voorkom je dat die visnetten in de oceaan verdwijnen. Want dat is wat er nu gebeurt. Omdat mensen niet weten wat ze end of life met die producten moeten, worden ze in het ‘blauwe magazijn’ gedumpt,” legt Tim uit. “Een andere vervolgstap is dat we naar nog meer circulariteit toe willen. Zodat je bijvoorbeeld straks je oude koffer kunt inwisselen zodat er iets anders van gemaakt kan worden. Of helemaal gaaf: als we er uiteindelijk weer een nieuwe duurzame koffer van kunnen maken. Niet alleen van visnet naar koffer, maar van koffer naar koffer.”

Net zo enthousiast als wij? De ‘Atlantic’ koffers van I AM GREEN collectie zijn verkrijgbaar in de maten S en L en de kleuren groen, zwart en wit. Je shopt ze onder meer bij Bol.com.

duurzame koffer