5 activiteiten die je niet wilt missen wanneer je het Loiredal bezoekt

by | Sep 16, 2021 | Travel

loiredal

Een aantal weken geleden bezochten wij het Loiredal (of de Loirevallei). Dit gebied strekt zich uit vanaf de westkust in de buurt van Nantes tot de Ardèche waar de rivier Loire ontspringt. In de ruim 1.000 kilometer daar tussenin vind je beaucoup du chateaus en encore plus wijngaarden.

Het Loiredal is super divers, en leent zich perfect voor elk soort vakantie. Van een romantisch uitje tot een culturele trip. We gingen voor je op ontdekking door de regio Centre-Val de Loire en het Sancerre wijngebied en zetten vijf activiteiten op een rij (inclusief wijn drinken, duh) die je niet wilt missen wanneer je het Loiredal bezoekt.

loiredal

Visiter Bourges

Onze eerste stop was Bourges. Bourges is een Kunst- en Geschiedenisstad en heeft een rijk bouwkundig erfgoed. De Saint-Etiennekathedraal uit de 12e eeuw staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In Bourges komen allerlei rivieren uit de omgeving samen tot het waterrijke moerasgebied Les Marais de Bourges, waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Oorspronkelijk bedoeld om bescherming te bieden aan de stad, werden deze oude moerassen doorkruist door Yèvre omgezet in volkstuinen. Het gebied is tevens één van de laatste plantaardige moerassen van Frankrijk en met haar sprookjesachtige vibe uitermate geschikt voor een romantisch boottochtje met je lief.

Bourges is 1 van de grotere steden in “Le Berry”  en met zijn geplaveide steegjes, vakwerkhuizen, leuke kleine pleintjes met cafés en boetiekjes perfect voor een middagje slenteren of winkelen. Ben je een echte cultuurfreak en wil je absoluut geen highlight missen? Pik dan even een citymap op bij het ‘Office de Tourisme de Bourges’ aan de Rue Simone Veil.

Tijdens de zomermaanden kun je zodra het donker wordt genieten van het spektakel ‘Les Nuits Lumière’. Door het stadscentrum loopt een blauwverlichte route langs gebouwen waarop magische 3D-lichtprojecties te zien zijn.

Tijdens de zomermaanden kun je zodra het donker wordt genieten van het spektakel ‘Les Nuits Lumière’. Door het stadscentrum loopt een blauwverlichte route langs gebouwen waarop magische 3D-lichtprojecties te zien zijn.

loiredal
Loiredal
loiredal
loiredal

Ontdek de wijnvelden van het Loiredal net even anders.

Je bent echt in een van de beste regio’s voor het verkennen van wijngaarden. Je kunt alles boeken, van een wijngaardtour – waarbij je wordt rondgeleid door de wijnstokken en kelders en door de geschiedenis van de wijnbereiding wordt geleid – tot die waar je dineert en de lokale wijnen proeft in pittoreske omgevingen op verschillende locaties. Wil je toch net ff iets meer excitation? Pas de problem, via Rêv’d’Ailes in Bué kun je dit namelijk doen van bovenaf, hangend onder een parapente. Eigenaar Xavier Bouquet neemt je graag mee de lucht in om al parasailend de prachtige omgeving van Sancerre en het Loiredal te ontdekken. Blijf je toch liever met beide benen op de grond (nous comprenons), maar is een rustige wijntour ook niet helemaal je ding, overweeg dan eens om een elektrische mountainbike te huren bij Loc’vtt Sanc’r in Saint-Satur. Eigenaar Yann en zijn Amerikaanse vrouw Kristen (handig voor het geval je Frans niet helemaal on point is) zijn super behulpzaam en adviseren je met liefde over alle mogelijke routes, die overigens ook super duidelijk staan aangegeven, en alle andere do’s en dont’s. Onze route (een kleine 30 km) ging van Saint-Satur via Bannay, Saint-Gemme-en-Sancerrois, Sury-en-Vaux en Verdigny naar Sancerre. Vind je 30 km veel te ver of juist te kort (uitslover), niet getreurd, je hebt de keuze uit verschillende routes, waarbij ‘off road’ wel echt ‘off road’ is en niet een beetje lafjes over een zandweggetje rijden, dus houd daar rekening mee, want zadelpijn is a B*…..

loiredal

Ontdek de wijnvelden van het Loiredal net even anders.

Je bent echt in een van de beste regio’s voor het verkennen van wijngaarden. Je kunt alles boeken, van een wijngaardtour – waarbij je wordt rondgeleid door de wijnstokken en kelders en door de geschiedenis van de wijnbereiding wordt geleid – tot die waar je dineert en de lokale wijnen proeft in pittoreske omgevingen op verschillende locaties. Wil je toch net ff iets meer excitation? Pas de problem, via Rêv’d’Ailes in Bué kun je dit namelijk doen van bovenaf, hangend onder een parapente. Eigenaar Xavier Bouquet neemt je graag mee de lucht in om al parasailend de prachtige omgeving van Sancerre en het Loiredal te ontdekken. Blijf je toch liever met beide benen op de grond (nous comprenons) maar is een rustige wijntour ook niet helemaal je ding, overweeg dan eens om een elektrische mountainbike te huren bij Loc’vtt Sanc’r in Saint-Satur. Eigenaar Yann en Amerikaanse vrouw Kristen (handig voor het geval je Frans niet helemaal on point is) zijn super behulpzaam en adviseren je met liefde over alle mogelijke routes, die overigens ook super duidelijk staan aangegeven, en alle andere do’s en dont’s. Onze route (een kleine 30 km) ging van Saint-Satur via Bannay, Saint-Gemme-en-Sancerrois, Sury-en-Vaux en Verdigny naar Sancerre. Vind je 30 km veel te ver of juist te kort (uitslover), niet getreurd, je hebt de keuze uit verschillende routes, waarbij ‘off road’ wel echt ‘off road’ is en niet een beetje lafjes over een zandweggetje rijden, dus houd daar rekening mee, want zadelpijn is a B*…..

Bourges
Yoghurt Barn
loiredal

Proef de beroemde geitenkaas Crottin de Chavignol en uiteraard de wijnen uit het Loiredal.

Geitenhouderij is een oude traditie in de streek rondom Sancerre, dus surprise surprise, deze romige fromage vind je overal terug. De meest bekende is Crottin de Chavignol, gemaakt van verse geitenmelk. Wat wij extra bon vinden aan dit kaasje is dat het welzijn van de geiten absolute prioriteit heeft en de beestjes dus ook echt een goed leven leiden.

Crottin de Chavignol kaas is sinds 1976 gecertificeerd en houdt aan een strikt beleid van lokale begrazing.

loiredal crottin de chavignol

Bij kaas hoort natuurlijk wijn, en gelukkig is die in de regio Centre-val de Loire en het Sancerre wijngebied volop aanwezig. Sancerre is het gebied dat op de linkeroever in het Loiredal ligt, naast het ook wel bekende Pouilly-Fumé. Sancerre is vooral bekend als droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Een wijn die uitstekend past bij, Oui Oui, de lokale geitenkaas Crottin de Chavignol. Want ja, what grow’s together goes together.  Sancerre heeft een Appellation d’orgine Contrôleé keurmerk, oftewel een beschermd herkomstgebied. Sancerrewijn komt dus altijd uit het Sancerregebied, net zoals champagne alleen champagne mag heten als het uit de Champagnestreek komt.

 

Sancerrewijn komt altijd uit het Sancerregebied, net zoals champagne alleen champagne mag heten als het uit de Champagnestreek komt.

Je kunt de wijnen op tal van plekken in het Loirdal en de omgeving van Sancerre proeven. Wij gingen langs bij ‘Domaine Eric Louis – Les Celliers de la Pauline’ in Thauvenay, die naast hun wijnhuis ook nog een geitenboerderij hebben. Op deze geitenboerderij, La Bête Noire Sancerroise, maken ze de Crottin de Chavignol geitenkaas met het AOC-keurmerk, faire d’une pierre deux coups! Ofwel: twee vliegen in een klap, voor diegene die ne parle pas français.

Ben jij een echte foodie en wil je niets liever dan je onderdompelen in de gastronomie van het Loiredal, sla dan onderstaande adresjes (die we als tip kregen van de locals) vooral niet over:

Restaurant Le Ligérien (Saint-Satur) voor een biertje aan de Loire
Wijnbar La Bouteille Rouge in Sancerre voor wijn met kaasproeven
Momento Restaurant – Bar á vin in Bué
La Banque – Bar á vin in Sancerre

Yoghurt Barn
Yoghurt Barn
Yoghurt Barn
loiredal chateau

Wegdromen in Les Jardins des Pesselieres.

Twintig minuten van Sancerre ligt het dromerige Chateau De Pesselières met haar sprookjesachtige tuinen. Het ontwerp van het park dateert uit de 18e eeuw, terwijl het kasteel, naar men aanneemt, dateert uit ongeveer 1170. Tegenwoordig wordt het onderhouden met een natuurlijke en biologische tuinaanpak, wat betekent dat er geen pesticiden gebruikt worden en formele gazons niet worden gecultiveerd.

Ben je net al wij (en onze gastheer) gek op series zoals Bridgerton (we horen je denken: heb je ze weer met dat Bridgerton), neem dan vooral echt even de tijd om alle verborgen pareltjes van dit landgoed te ontdekken. Dwaal door het enorme labyrint of promenade over de L’Allee des Topiaires.

On y va?

De regio Centre-Val de Loire ligt vlak onder Parijs. Relatief dichtbij dus. Vanuit Utrecht rijd je in ongeveer 8 uur met de auto naar het stadje Bourges (ten zuiden van Orléans).

Ga je voor een wat kortere trip én heb je niet persé de behoefte om allemaal flessen wijn mee terug naar huis te nemen (lijkt ons onmogelijk, maar goed) dan is het een echte aanrader om, net als wij, per spoor te reizen. Met de Thalys doe je er namelijk maar 4,5 uur over met een overstap in Parijs van Gare du Nord naar Gare d’Austerlitz voor het laatste stuk naar Bourges. En als je dan tóch lekker duurzaam aan het reizen bent: in Bourges kun je via Avis een hybride Renault huren om de omgeving verder te verkennen. Hey ho, let’s go!

Wegdromen in Les Jardins des Pesselieres.

 

Twintig minuten van Sancerre ligt het dromerige Chateau De Pesselières met haar sprookjesachtige tuinen. Het ontwerp van het park dateert uit de 18e eeuw, terwijl het kasteel, naar men aanneemt, dateert uit ongeveer 1170. Tegenwoordig wordt het onderhouden met een natuurlijke en biologische tuinaanpak, wat betekent dat er geen pesticiden gebruikt worden en formele gazons niet worden gecultiveerd.

Ben je net al wij (en onze gastheer) gek op series zoals Bridgerton (we horen je denken: heb je ze weer met dat Bridgerton), neem dan vooral echt even de tijd om alle verborgen pareltjes van dit landgoed te ontdekken. Dwaal door het enorme labyrinth of promenade over de L’Allee des Topiaires.

On y va?

De regio Centre-Val de Loire ligt vlak onder Parijs. Relatief dichtbij dus. Vanuit Utrecht rijd je in ongeveer 8 uur met de auto naar het stadje Bourges (ten zuiden van Orléans).

Ga je voor een wat kortere trip én hoef je niet per se een kofferbak vol wijn mee terug te nemen (Who are you though?) dan is het een echte aanrader om, net als wij, per spoor te reizen. Met de Thalys doe je er namelijk maar 4,5 uur over met een overstap in Parijs van Gare du Nord naar Gare d’Austerlitz voor het laatste stuk naar Bourges. En als je dan tóch lekker duurzaam aan het reizen bent: in Bourges kun je via Avis een hybride Renault huren om de omgeving verder te verkennen. Hey ho, let’s go!

Yoghurt Barn