Recept: Aziatische pindasoep met gember, paksoi en komkommer

by | Nov 25, 2022 | Dinner, Food, New, Recipes, Veggie & vegan

Aziatische pindasoep

Spicy, vullend en verwarmend: deze Aziatische pindasoep met noedels is een ware smaakexplosie en absoluut één van onze favorieten uit de Aziatische keuken. We maakten dit recept voor het themanummer ‘Streetfood’ van Foodies, maar ook gewoon thuis aan de eettafel is het een topper.

Bereidingstijd:  45 min.

Pindasoep: happiness in a bowl!

Pindasoep is wat ons betreft de ultieme comfort food. Het smakenpalet voert je mee naar Aziatische markten en kraampjes waar je de beste ingrediënten koopt en het lekkerste streetfood eet. De pinda’s maken de soep vol en romig en de noedels geven extra vulling, zodat je hem ook echt als maaltijdsoep kunt serveren. De komkommerlinten en limoen geven frisheid en de gember, sambal en rode pepers een spicy touch. Extra leuk: vrijwel alle ingrediënten voor deze pindasoep shop je gewoon in de supermarkt, maar neem ook eens een kijkje bij de toko voor de full experience.

De ingrediënten

Voor 4 personen:

v 250 gram ongezouten pinda’s.

volie (om te bakken).

v 1 ui (grof gehakt).

v 2 teentjes knoflook (geperst).

v 3 cm verse gember (geschild en fijngehakt).

v 1 stengel citroengras (gekneusd).

v 2 eetlepels sambal oelek.

v 3 eetlepels pindakaas.

v 1 grote zoete aardappel (geschild en in stukjes).

v 900 milliliter groentebouillon.

v 1 theelepel zout.

v 200 gram noedels (naar keuze).

v 2 kropjes paksoi (alleen het groen en in repen).

Om te garneren:

v Thaise basilicum .

v dunne linten komkommer.

v 1 rode peper (in ringen).

v 1 limoen (in partjes).

Benodigdheden:

voven.

vbakpapier.

vblender of staafmixer.

Wij houden van pittig – hallo gember, sambal oelek en rode peper! – maar je kunt deze pindasoep natuurlijk zo mild of spicy maken als je zelf wilt. Zo blijft hij ook geschikt voor jonge eters of mee-eters die al zweten van gemberthee.

Wij houden van pittig – hallo gember, sambal oelek en rode peper! – maar je kunt deze pindasoep natuurlijk zo mild of spicy maken als je zelf wilt. Zo blijft hij ook geschikt voor jonge eters of mee-eters die al zweten van gemberthee.

pindasoep

Zo maak je deze pindasoep

Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Verdeel de pinda’s over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halverwege om.

Verhit een scheut olie in een grote pan en fruit er de ui, de knoflook, de gember en de stengel citroengras enkele minuten in tot de ui zacht begint te worden. Voeg de sambal oelek toe en fruit 1 minuut mee. Voeg de pindakaas en de zoete aardappel toe en bak kort verder.

Voeg de groentebouillon, het zout en 200 gram van de geroosterde pinda’s toe en laat ca. 15 minuten zachtjes koken tot de zoete aardappel gaar is.

Bereid intussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en meng eventueel met een klein scheutje olie zodat de noedels niet aan elkaar plakken. Verdeel de noedels over 4 kommen.

Haal het citroengras uit de pan en pureer de soep met een staafmixer of in een blender glad. Roer de paksoi door de soep en verwarm kort.

Schenk de hete soep in de kommen over de noedels. Maak af met een paar blaadjes Thaise basilicum, een paar komkommerlinten, wat schijfjes rode peper en de overige pinda’s. Serveer met de limoenpartjes.

More of the same stuff