Recept: Pumpkin Spice Latte

by | Nov 25, 2021 | Food, Recipes

pumpkin spice latte

Het is de ultieme seasonal favorite van menig coffeelover; de pumpkin spice latte. Wij doken de keuken in voor onze eigen versie van de immens populaire Starbucks special.

Bereidingstijd: 5 min.

Pumpkin it up!

Terwijl de dagen steeds donkerder worden en de wind steeds kouder, voelt niets gezelliger dan lekker wegkruipen met een deken en een warme kop thee. Wacht, zeiden we thee? We bedoelden natuurlijk een pumpkin spice latte.

Wist je dat in een grande pumpkin spice latte van Starbucks zo’n 50 gram suiker zit? Dat zijn 12 en een half suikerklontjes! Joe, dat  is gewoon diabetes in een to-go cup. Begrijp ons niet verkeerd natuurlijk, wij zijn helemaal voor jezelf “verwennen”, maar neem van ons aan dat je daar geen drankje bij nodig hebt waar zoveel suiker in zit dat je na consumptie meteen aan je totale suikerinname voor een hele week zit.

Om dat te voorkomen, brouwden wij een “guilt free” versie om heerlijk van te genieten tijdens een koude dag.

De ingrediënten

Voor de latte:

v100 milliliter (plantaardige) melk.

v1 kopje espresso.

vHoning of ahornsiroop naar smaak

v1 theelepel vanille-extract.

v1/2 theelepel pumpkin spice mix.

v1 eetlepel pompoenpuree.

Voor de pumpkin spice mix:

v1 theelepel gember.

v1 theelepel kaneel.

v1 mespuntje kruidnagel.

v1 theelepel piment.

vSnufje (dat is een heel klein beetje) nootmuskaat.

Benodigdheden:

vGroot glas

vStaafmixer

v(Plantaardige) slagroom

Kun je geen genoeg krijgen van pumpkin spice? Maak extra veel kruidenmix en bewaar in een afgesloten pot. Zo heb je altijd je eigen spice mix op voorraad.

Kun je geen genoeg krijgen van pumpkin spice? Maak extra veel kruidenmix en bewaar in een afgesloten pot. Zo heb je altijd je eigen spice mix op voorraad.

pumpkin spice latte

De bereidingswijze

Kook de pompoen (in blokjes) in een klein laagje water op laag vuur in ongeveer 15 minuten gaar. Je kunt er ook voor kiezen om de pompoen te roosteren in de oven. Mocht je dit willen, doe dit dan zo’n 30 minuten op 200 C.

Pompoen klaar? Prakken maar! Prak met een vork (bij gebrek aan een staafmixer) of pureer je pompoen met een staafmixer glad. Gooi de puree die je over hebt overigens niet weg (wat nou als je hierna nog een latte wilt), deze blijft in een afgesloten bakje wel een week goed in de koelkast. Of vries het in (in porties in een ijsblokjesvorm bijvoorbeeld), en dan is het over 3 maanden nog goed.

Pak nu je kruiden erbij en mix even goed door elkaar. Voila, a pumpkin spice mix is born!

Verwarm de melk met de ahornsiroop (of honing) en 1 eetlepel pompoenpuree  op middelhoog vuur. Het is VERY belangrijk om te blijven roeren (want klontjes zijn bah) tot de melk bijna kookt. Zet het vuur uit en roer het vanille-extract en de pumpkin spice erdoor.

Pak een fijn groot glas of een mok erbij en giet het mengsel hierin. Je kunt ervoor kiezen om het zo op te drinken of maak af met een royale toef slagroom en wat spices on top (wij houden nou eenmaal van opsmuk).

Kruip lekker op de bank, Netflix aan, niks meer aan doen.