Let’s go back to nature! 3x dingen die je wilt doen in de Belgische Ardennen

by | Nov 21, 2021 | New, Travel

Belgische Ardennen Houffalize

Nieuw-Zeeland move-over! Tolkiens ‘Midden-aarde’ vind je ook gewoon om de hoek, in de Belgische Ardennen. Goed, het heeft geen bergen met sneeuw en je kunt zoeken tot je ons weegt naar hobbithuisjes, maar sprookjesachtig is het zeker.

Van een bierroute (kofferbak open en inladen maar!) langs Trappistenabdijen, tot hiken door natuurparken of kanoën over de rivier de Ourthe. De Belgische Ardennen bieden het allemaal. Door de afstand en de variëteit leent het gebied zich perfect voor een minitrip met je lief of juist voor een actief familie- of vriendenweekend (want: bierbrouwerijen). Vanuit de omgeving van Houffalize en het natuurpark Le Hérou gingen we op ontdekking en de hele ‘outdoor chick spirit’ kwam al snel in ons naarboven. We hebben de niet te missen highlights voor je op een rij gezet.
Belgische Ardennen Houffalize
Belgische Ardennen Houffalize

Ontdek de Belgische Ardennen vanuit Cocoon Hotel du Commerce in Houffalize

De plaats Houffalize ligt aan de oever van de rivier de Ourthe in het gewest Wallonië. Het is een perfecte uitvalsbasis om de omgeving verder te verkennen. Wij deden dat vanuit het charmante Cocoon Hotel Du Commerce, met een eigen tuinterras aan de rivier, midden in het stadje. Hier kun je heerlijk cocoonen na een actief dagje uit. Vanuit Breda rijd je over Antwerpen en Hasselt of Brussel in een kleine 2,5 uur naar Houffalize. Het ligt dus om hoek (lekker duurzaam), maar je hebt door de prachtige natuurrijke omgeving wel écht het gevoel dat je lekker ver van huis bent. Als je all the way into outdooractiviteiten bent, is zeker het najaar een heerlijke periode om te gaan. Niets is mooier dan wandelen, mountainbiken, kanoën, kajakken, suppen, klimmen, paragliden of raften met de kleuren van de Indian Summer op de achtergrond.

Belgische Ardennen Houffalize
Belgische Ardennen Houffalize
Belgische Ardennen Houffalize
Belgische Ardennen Houffalize

Lekker duurzaam bierproeven bij Achouffe

‘AaaaaaaChouffe!’
Tijdens de rondleiding bij Brouwerij Achouffe wordt ons verteld dat het gelijknamige bier zijn naam heeft te danken aan het geluid van een niesende kabouter. Een bezoek aan de brouwerij in Achouffe mag niet ontbreken als je deze regio in de Belgische Ardennen bezoekt. De Nederlandstalige tour wordt met veel enthousiasme en humor gegeven en de leukste anekdotes over het ontstaan van het bekende biermerk vliegen je om de oren. Hierna ben je helemaal op de hoogte van het bierbrouwproces en is het tijd om te proeven!

Dat bierbrouwen doen ze bij Achouffe trouwens met een groen hart. Zo hebben ze meerdere bijenkorven op het terrein staan, waarvan je de honing kunt kopen in de shop. Daarnaast planten ze bomen, zijn de blikjes van 100% recyclebaar aluminium, geven ze grondstofresten als bierbostel en gist een tweede leven en hebben ze hun CO2-uitstoot en waterconsumptie flink verminderd.

Bij Brouwerij Achouffe ondersteunen ze verschillende maatschappelijke en ecologische projecten.

Belgische Ardennen Houffalize
Belgische Ardennen Houffalize
Belgische Ardennen Houffalize
Belgische Ardennen Houffalize

Hiken en raften door de prachtige natuur van de Ourthevallei tijdens een packraft

Iets wat je ook ab-so-luut niet wilt missen in de omgeving van Houffalize (maar misschien niet moeten plannen na een bierproeverij) is packraften. Packraften is ontstaan in Alaska en onze gids Luc van Ouytsel van Pack and Raft heeft als één van de eersten een aantal packrafts naar Europa gehaald. Vol passie laat hij iedereen graag kennismaken met het gevoel van even helemaal één zijn met de natuur. Dit kan van april t/m oktober, met uitzondering van de zomermaanden want dan staat het waterpeil van de rivier de Ourthe te laag. De mooiste maanden om dit te doen, zijn september en oktober, als de bladeren beginnen te kleuren.

Tochtje door muisstil en mistig Midden-aarde

Persoonlijk waren wij vooraf een béétje huiverig voor het idee van packraften. Iets met jeugdtrauma’s van schoolreisjes naar de Belgische Ardennen waar je met een helm op moest abseilen (of was het tokkelen?) en omsloeg tijdens het kanoën. Zware tijd, de middelbare school. Dus, wij dachten bij raften aan wild kolkende rivieren en extreme sports in een gele raft.

Niets bleek minder waar.

Bij packraften ga je eerst een flink stuk hiken door de bossen van Le Hérou. Je doet dit met een lichtgewicht backpack, waar de inflatable raft en peddels in zitten. Kleed je hier trouwens goed op, want afhankelijk van het seizoen kan de hele experience best fris (want koude rivier) en modderig zijn. Aan de oever van de rivier de Ourthe blaas je met een speciale techniek, zonder pomp, de eenpersoons raft op. Vervolgens is het tijd om met de stroom mee terug te varen richting het beginpunt. De rust van de natuur, de kabbelende rivier, de mist in de boomttoppen, de vogelgeluiden om je heen: de Middle-Earth feelings komen je tegemoet. Ken je die scene uit The Fellowship of the Ring waarin ze met kano’s over de rivier varen? Nou, precies dat dus. Misschien iets minder berg, iets minder Orks en geen stress van een ring die vernietigd moet worden.

Helemaal geen stress eigenlijk. Het is een bizar gevoel maar in die raft zitten is een van de meest ontspannende ervaringen die we ooit hebben gehad. Een massage is er niets bij. De frisse herfstlucht die ruikt naar een combinatie van het water van de Ourthe en bos: zó schoon. Enfin, doen dus when in de Belgische Ardennen!

Belgische Ardennen Houffalize
Belgische Ardennen Houffalize
Belgische Ardennen Houffalize
Belgische Ardennen Houffalize
Belgische Ardennen Houffalize

Hiken en raften door de prachtige natuur van de Ourthevallei tijdens een packraft

Iets wat je ook ab-so-luut niet wilt missen in de omgeving van Houffalize (maar misschien niet moeten plannen na een bierproeverij) is packraften. Packraften is ontstaan in Alaska en onze gids Luc van Ouytsel van Pack and Raft heeft als één van de eersten een aantal packrafts naar Europa gehaald. Vol passie laat hij iedereen graag kennismaken met het gevoel van even helemaal één zijn met de natuur. Dit kan van april t/m oktober, met uitzondering van de zomermaanden want dan staat het waterpeil van de rivier de Ourthe te laag. De mooiste maanden om dit te doen, zijn september en oktober, als de bladeren beginnen te kleuren.

Tochtje door muisstil en mistig Midden-aarde

Persoonlijk waren wij vooraf een béétje huiverig voor het idee van packraften. Iets met jeugdtrauma’s van schoolreisjes naar de Belgische Ardennen waar je met een helm op moest abseilen (of was het tokkelen?) en omsloeg tijdens het kanoën. Zware tijd, de middelbare school. Dus, wij dachten bij raften aan wild kolkende rivieren en extreme sports in een gele raft.

Niets bleek minder waar.

Bij packraften ga je eerst een flink stuk hiken door de bossen van Le Hérou. Je doet dit met een lichtgewicht backpack, waar de inflatable raft en peddels in zitten. Kleed je hier trouwens goed op, want afhankelijk van het seizoen kan de hele experience best fris (want koude rivier) en modderig zijn. Aan de oever van de rivier de Ourthe blaas je met een speciale techniek, zonder pomp, de eenpersoons raft op. Vervolgens is het tijd om met de stroom mee terug te varen richting het beginpunt. De rust van de natuur, de kabbelende rivier, de mist in de boomttoppen, de vogelgeluiden om je heen: de Middle-Earth feelings komen je tegemoet. Ken je die scene uit The Fellowship of the Ring waarin ze met kano’s over de rivier varen? Nou, precies dat dus. Misschien iets minder berg, iets minder Orks en geen stress van een ring die vernietigd moet worden.

Helemaal geen stress eigenlijk. Het is een bizar gevoel maar in die raft zitten is een van de meest ontspannende ervaringen die we ooit hebben gehad. Een massage is er niets bij. De frisse herfstlucht die ruikt naar een combinatie van het water van de Ourthe en bos: zó schoon. Enfin, doen dus when in de Belgische Ardennen!

Belgische Ardennen Houffalize

Bezoek het Meer van Nisramont

Heb je de combinatie van water en hiken te pakken, breng dan ook vooral een bezoekje aan de stuwdam ‘Barrage de Nisramont’ en het Meer van Nisramont. Het Meer van Nisramont ligt ten zuidoosten van het stadje La Roche-en-Ardenne. Voor wie er van een uitdaging houdt, ligt er een wandelroute van ongeveer 14 km om het meer heen. Een pittige route waar je goede wandelschoenen voor nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook 300 meter omhoog lopen voor het uitkijkpunt en daarna weer terug gaan om je te settelen bij de Barrage. Aan de ene kant van de stuwdam hoor je het geweld van het water wat vanuit het meer de diepte in dondert aan de andere kant vind je de stilte van het spiegelgladde stuwmeer; een perfecte picknickspot. Wij haalden onze baguettes en croissants na de Packraft bij Boulangerie Bultot nabij het plaatsje Ollômont waar ook de verzamelplek voor de Packraft is. Inspannen, ontspannen: wat je ook zoekt, je vindt het allemaal tijdens een trip naar de Belgische Ardennen!

Natuur, rust, actie en bourgondisch genieten: je vindt het allemaal op een steenworp afstand!