Recept: Pompoen broodjes (zonder pompoen)

by | Oct 28, 2021 | Food, Recipes

pompoen broodjes

Broodjes in de vorm van een pompoen: dat wil je toch gewoon? Deze pompoenbroodjes zijn dé finishing touch van je home made pompoensoepje (en ze zijn ook nog eens goede bezigheidstherapie voor een druilerige herfstdag).

Bereidingstijd: 20 min + 2,5 uur prep.

Pompoen broodjes. Maar dan zonder pompoen.

Ok, het is officieel herfst. En eerlijk is eerlijk, we moeten echt nog even wennen aan de overgang van jurkjes naar regenjassen maar slowly but steady we are getting there. Gelukkig heeft dit seizoen ook een heleboel dingen waar we niet aan hoeven te wennen zoals: kaarsjes, onder een warm dekentje op de bank zitten, grote glazen rode wijn en fijne herftsbaksels maken zoals deze super schattige pompoen broodjes.

En ja, de kop verklapt het al: in dit recept zit helemaal geen pompoen (say what?). Dat kan overigens wel, maar wij besloten deze keer om ons standaard broodje voor naast de (pompoen) soep, een keer te voorzien van een “passend” jasje voor dit seizoen.

De ingrediënten

Voor 10 kleine pompoen broodjes:

v 500 gram bloem.

v 60 gram boter op kamertemperatuur.

v 10 gram zout.

v 20 gram suiker (of honing).

v 250 milliliter volle melk op kamertemperatuur.

v 5 gram instant droge gist

v 1 ei.

v 2 eetlepels melk.

v 10 stuks kruidnagel.

Verder nodig:

v Keukentouw.

v Bakpapier.

pompoen broodjes
pompoen broodjes
pompoen broodjes

Maak de pompoen broodjes kort voordat je ze gaat serveren. Vers uit de oven zijn ze het allerlekkerst!

Maak de pompoen broodjes kort voordat je ze gaat serveren. Vers uit de oven zijn ze het allerlekkerst!

De bereidingswijze

Meng in de kom van je keukenrobot de bloem, de suiker het zout en de gist door elkaar. Heb je geen keukenrobot (vraag er dan een voor kerst), don’t sweat it, of eigenlijk wel, want je zult je spierballen zo even flink aan het werk moeten zetten.

Voeg vervolgens het ei en de melk toe en kneed (vergeet niet de deeghaak erop te zetten) de ingredienten in  ongeveer 3 minuten tot een gecombineerd deeg, voeg tot slot de boter toe en kneed het deeg tot het glad en mooi samenhangend is.

Haal het deeg uit de mengkom en kneed met je handen (yep, moet echt), op een schoon (duh) oppervlak voor ongeveer 1 minuut.

Maak nu een bal van het deeg en laat dit in een ruime, afgedekte kom voor ongeveer 2 uur rijzen, tot het deeg is verdubbeld in volume.

In de tussentijd kun je de keuken opruimen, iets anders koken, je partner vervelen of even lekker Netflixen. Maar vergeet niet om ook nog even 40 gelijke stukken touw van ongeveer 20-25 cm af te knippen want anders heb je straks niks om je pompoentjes mee te vormen.

Ziet je deegbal er na twee uur uit alsof hij zichzelf heeft opgegeten? Lekkah! Dan is het nu tijd om het deeg te gaan shapen.

Verdeel je deeg in 10 gelijke deegballen. You can eyeball it, of, als je net als wij lichtelijk autistisch bent, je keukenweegschaal erbij pakken en 10 gelijke porties afwegen. Whatever works for you.

Pak 4 stukjes touw en leg deze kruislinks over elkaar heen, tot je een soort sterpatroon hebt. Pak een van je balletjes deeg en leg deze met de gladde kant naar beneden precies op het midden van je ster. Bind elke draad stevig in een knoop over het midden van de rol. Knip overtollig touw af met een schaar.

Dek af en laat nog eens 40 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 C°.

Bestrijk de kleine pompoen broodjes met  melk en bak in ongeveer 20 minuten af, tot ze echt op pompoentjes lijken (goudbruin dus).

Laat ze minstens 5 minuten afkoelen en verwijder dan voorzichtig de touwtjes (yup, gepriegel). Prik als finishing touch een kruidnagel bovenin het broodje om het nóg meer op een pompoen te laten lijken.

Serveer naast je lekkerste (pompoen)soep of als kleine breekbroodjes bij de borrel (of gewoon voor de kids bij het ontbijt).

pompoen broodjes