Recept: Rabarber cheesecake

by | Jun 22, 2021 | Food, Recipes

delicious waste rabarber cheesecake

Bereidingstijd: 45 min. + 4 uur wachttijd

Rabarber cheesecake met circulariekoekjesbodem

In het kookboek Delicious Waste vind je 24 heerlijke recepten met producten die gemaakt zijn van reststromen. Reststromen zijn ingrediënten die vaak in de prullenbak belanden (denk aan koffiedik, sinaasappelschillen, oud brood en bierbostel) en nu worden verwerkt tot een nieuw waardevol product. Zoals de koekjes in dit recept, die zijn gemaakt van overgebleven brood van de lokale bakker. Op die manier gaan we voedselverspilling tegen en dat is hard nodig: wereldwijd gooien we jaarlijks maar liefst 1/3 van het produceerde voedsel weg. En daarmee ook alles wat er nodig was om het voedsel te produceren, zoals land, water en energie. Super zonde! Het kookboek Delicious Waste bewijst dat je ook met ‘waste’ nog de lekkerste gerechten maakt. Zoals de verrukkelijke, friszure rabarber cheesecake!

De ingrediënten*

Voor de rabarber:

v250 gram suiker.

v250 ml water.

v¼ schil van een citroen.

v1 vanillestokje, overdwars opengesneden.

v2 cm gember, geschild en in plakjes.

v1 steranijs.

v6 stengels rabarber, in stukken van ca. 8 cm.

delicious waste rabarber cheesecake

Voor de vulling:

v1 blaadje gelatine.

v250 gram mascarpone.

v150 gram zure room.

v50 gram poedersuiker.

vSap en rasp van ½ citroen.

Voor de bodem:

v60 gram roomboter, gesmolten.

v170 gram Van Eigen Deeg Circulariekoek, fijn gemalen.

Verder nodig:

vSpringvorm (ca. 18 cm ø).

vBakpapier.

*Mag het wat duurzamer? Dit recept richt zich vooral op (het tegengaan van) voedselverspilling. Kies waar mogelijk voor biologische ingrediënten en vervang eventueel ingrediënten als roomboter en gelatine voor een plantaardige variant (bijvoorbeeld agar agar).

Gooi de siroop waar de rabarber in heeft gelegen niet weg. Wanneer je deze zeeft, heb je een heerlijke siroop die je kunt gebruiken voor limonade of om desserts, dressings of cocktails mee op smaak te brengen. Leg hiervoor een schone theedoek of neteldoek in een bolzeef en giet hier de siroop door. Bewaar de siroop in een brandschone fles in de koelkast.

Gooi de siroop waar de rabarber in heeft gelegen niet weg. Wanneer je deze zeeft, heb je een heerlijke siroop die je kunt gebruiken voor limonade of om desserts, dressings of cocktails mee op smaak te brengen. Leg hiervoor een schone theedoek of neteldoek in een bolzeef en giet hier de siroop door. Bewaar de siroop in een brandschone fles in de koelkast.

delicious waste rabarber cheesecake

De bereidingswijze

Breng de suiker met het water aan de kook zodat een siroop ontstaat. Voeg de citroenschil, de vanille, de gember en steranijs toe en laat 5 minuten doorkoken. Doe de rabarber erbij, breng nog een keer aan de kook en haal daarna van het vuur. Laat de rabarber in de siroop afkoelen.

Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Meng in een kom de gesmolten boter met het koekkruim en verdeel gelijkmatig over de bodem van de vorm. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel en zet vervolgens in de koeling.

Week de gelatine 3 minuten in koud water en knijp daarna goed uit. Leg apart. Meng de mascarpone met de zure room, de poedersuiker en citroenrasp. Verwarm het citroensap, haal van het vuur en laat de gelatine daarin goed oplossen. Laat afkoelen tot ongeveer 40 graden (iets warmer dan lichaamstemperatuur). Roer de helft van het roommengsel er goed door. Spatel vervolgens de andere helft erdoor.

Verdeel het roommengsel gelijkmatig over de koekbodem. Haal de rabarber uit de siroop, laat uitlekken in een vergiet en verdeel over het roommengsel. Laat de cheesecake afgedekt in de koeling 4 uur opstijven.

Dit recept komt uit het kookboek Delicious Waste van Verspilling is Verrukkelijk (receptuur, food styling en fotografie door The Holy Kauw Company). Download het kookboek gratis op de website of bestel een hardcopy exemplaar en help mee in de (smakelijke) strijd tegen voedselverspilling!