Recept: Nate’s vegan cinnamon rolls

by | May 28, 2021 | Food, Recipes, Trending

Bereidingstijd: 45 – 60 min.

Vegan cinnamon rolls met een cheeky twist

Wat krijg je wanneer bananenbrood en een cinnamon roll love baby’s maken? Juist, deze super lekkere banana cinnamon rolls! En als dit al niet mindblowing genoeg is dan geloof je zeker helemaal niet dat dit recept ook nog eens totally vegan is…. SAY WHAT? I kid you not, als je deze vegan cinnamon rolls eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer anders. We snappen dat het water je al in de mond loopt dus we leggen je snel uit hoe je deze love baby’s zelf kan maken.

De ingrediënten

Voor het deeg:

v 180 milliliter ongezoete amandelmelk (haver of soja kan ook).

v 50 gram suiker.

v2 ruime theelepels gist (ongeveer 1 klein zakje van 7 gram).

v110 gram geprakte banaan (ongeveer 2 middelgrote, rijpe bananen).

v60 ml gesmolten plantaardige boter.

v600 gram bloem.

v3/4 theelepel zout.

vegan cinnamon rolls

Voor de vulling:

v130 gram bruine basterdsuiker.

v1 1/2 eetlepel kaneelpoeder.

v60 gram plantaardige boter (zacht, op kamertemperatuur).

v1,5 banaan in dunne plakjes.

Voor het glazuur:

v30 gram vegan roomkaas.

v2 eetlepels plantaardige boter (zacht, op kamertemperatuur).

v60 gram poedersuiker.

v1 theelepel vanille-extract.

De vegan cinnamon rolls zijn net uit de oven het lekkerste. Van tevoren maken? Maak het deeg alvast klaar en bewaar dit in de koelkast.

De vegan cinnamon rolls zijn net uit de oven het lekkerste. Van tevoren maken? Maak het deeg alvast klaar en bewaar dit in de koelkast.

De bereidingswijze

Verhit de amandelmelk tot ongeveer 38 C. Wanneer het aanvoelt als een warm bad dan is het precies goed.

Giet de warme melk met de suiker en de gist in de kom van een elektrische mixer. Voeg de gepureerde banaan en de gesmolten plantaardige boter toe. Mix kort op lage snelheid tot een samenhangend mengsel. Voeg vervolgens de bloem en het zout toe en roer even goed door met een spatel of houten lepel.

Plaats de deeghaak op de mixer en kneed het deeg 8-10 minuten op lage snelheid. Het deeg moet een mooie bal vormen en nog een beetje plakkerig zijn. Heb je geen elektrische mixer, dan is dit een mooi moment om je spierballen te trainen. Gebruik in dit geval je handen om het deeg in 8-10 minuten op een goed met bloem bestoven oppervlak tot een mooie soepele bal te kneden.
Gelukt? Nice!

Leg het deeg in een grote kom (eerst even licht invetten) en dek af met plasticfolie en een warme handdoek. Laat het deeg minimaal 1 uur rijzen of wacht tot het is verdubbeld in volume. Dit is een beetje afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur in je huis.

Meng ondertussen in een kommetje de bruine suiker en de kaneel. Deze mag je even bewaren voor als het deeg is uitgerold.

Als het deeg in grootte is verdubbeld, rol je het op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een rechthoek van 35 cm x 40 cm. Verdeel de zachte boter over het deeg. Pak nu het kaneelsuikermengel erbij en sprinkle dit over je beboterde deeg. Gebruik je handen om de suiker zachtjes in de boter te masseren en het goed over het deeg te verspreiden. Tot slot verdeel je de plakjes banaan over het deeg.

Nu is het tijd om het deeg op te rollen. Begin te rollen vanaf de korte zijde en zorg ervoor dat je het deeg mooi strak oprolt. Verdeel de rol in 12 gelijke stukken door het deeg te snijden met een goed scherp mes of, tip van mij voor jou, met flosdraad 😊.

Leg de cinnamon rolls in een met bakpapier beklede ovenschaal en dek deze nogmaals af om ze voor een tweede keer te laten rijzen. Wil je de kaneelbroodjes liever de volgende dag pas afbakken, zet de afgedekte schaal dan direct in de koelkast. Zorg er dan wel voor dat je de rolls een uur voordat ze de oven in gaan uit de koelkast haalt om op temperatuur te komen en te rijzen.

Verwarm ondertussen je oven voor op 180C.

Wanneer de oven is voorverwarmd, kunnen de cinnamon rolls erin. Bak ze in ongeveer 30-35 minuten (afhankelijk van je oven) af. Let op, je wilt dat ze nog lekker smeuïg en sticky zijn van binnen dus DO NOT OVERBAKE, I REPEAT, DO NOT OVERBAKE!!!

Terwijl de cinnamon rolls in de oven staan, en je waarschijnlijk al aan het watertanden bent omdat het zo lekker ruikt in huis, heb je mooi even de tijd om het glazuur te fixen. Hiervoor doe je de vegan roomkaas, de zachte plantaardige boter, poedersuiker en het vanille-extract in de kom van je mixer. Klop dit vervolgens op tot een smooth en luchtig beslag.

Wanneer de cinnamon buns een mooi gouden blosje hebben, zijn ze waarschijnlijk precies goed. Laat ze vervolgens even 5 – 10 minuutjes afkoelen (we know, duurt lang) en verdeel dan het glazuur erover. Ok, nu mag je aanvallen!